93 sekunde Društvo

Novi termoblok u Kostolcu vredan 613 miliona dolara na mreži sledeće godine? (VIDEO)

Foto: Boom93/M. Veljković
Na gradilištu EPS-ovog termobloka „Kostolac B3“ svakodnevno oko 600 kineskih radnika i više od 100 radnika iz Srbije intenzivno radi na završetku ovog projekta.

Od bitnijih poslova na gradilištu se izvode montažni radovi na kotlu, kondenzatoru, hlađenju u okviru mašinske sale, u toku su pripremni radovi na montaži turbine, blok-transformatora i završni radovi na sistemima hemijske pripreme vode (HPV) i rashladne vode.

Očekuje se da do kraja godine bude završeno više od 90 odsto montažnih radova, dok su građevinski radovi najvećim delom završeni. O obimu tog posla govore podaci da je izrađeno više od 2.500 šipova, ugrađeno više od 90.000 kubnih metara betona i ugrađeno više od 30.000 tona čelične konstrukcije na čitavom objektu.

Željko Lazović, projekt-menadžer izgradnje novog bloka u Termoelektrani Kostolac B kaže da će broj radnika na lokaciji će rasti i očekuje se da će krajem jula biti angažovano maksimalnih 1.100 radnika. Cela ova godina posvećena je pre svega montažnim radovima na svim sistemima, a posebno na sistemu 50, odnosno glavnom pogonskom objektu elektrane.

Foto: Boom93/M. Veljković – Željko Lazović, projekt menadžer

“Intenzivno se radi na projektima za izvođenje radova, kao i dobijanju dozvola od protivpožarne policije. U ovom trenutku status izrade projektne dokumentacije je 98,15 odsto. Od početka projekta prisutno je kašnjenje u izradi projektne dokumentacije za dobijanje građevinske dozvole i projekata za izvođenje zbog različitog načina i pristupa pri izradi projektne dokumentacije u Republici Kini i Republici Srbiji. Zato su JP EPS i Fidic inženjeri uložili veliki napor da se ovaj segment projekta unapredi” rekao je Lazović.

Radnici EPS-a i ostali učesnici na projektu razvili su izuzetno zahtevan sistem kontrole kvaliteta proizvodnje opreme i praćenja kvaliteta izvođenja radova na lokaciji. Na realizaciji projekta učestvuje 130 različitih proizvođača glavnih delova i opreme.

Energetska dozvola dobijena 30. juna 2017. godine, a onda su usledilo rešenje o davanju saglasnosti na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje novog bloka B3 na lokaciji termoelektrane Kostolac B, koje je izdalo resorno ministarstvo, kao i saglasnosti rumunske strane na prekogranični kapacitet. Građevinske dozvole su dobijene do sada za 12 od 14 sistema, što je otvorilo mogućnost izvođenja značajnih radova na gradilištu. Preostale dve dozvole očekuju se krajem juna.

“Očekujemo da će predmetni blok sredinom sledeće godine početi sa radom” naglasio je Željko Lazović.

Ukupna vrednost projekta „Druga faza paket projekata TE Kostolac B“ je 715,6 miliona dolara, od čega su ulaganja u izgradnju novog bloka B3, snage 350 MW, 613 miliona dolara.

Foto: Boom93/M. Veljković

Ukupno 85 odsto sredstava za finansiranje projekta obezbeđeno je iz dugoročnih kredita kineske Eksim banke, dok 15 odsto sredstava obezbeđuje EPS. Rok otplate je 20 godina, uključujući grejs period od sedam godina i fiksnu kamatu od 2,5 odsto godišnje.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Marko Veljković

2 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Znači neki od postojećih će biti ugasen, e sad dali zbog starosti ili zbog nedostatka uglja neka odluče stručni ljudi

  • Ne sekiraj se Mile, niti ce biti ugaseni stari zbog starosti, niti ce faliti uglja, PK Zapadni Kostolac uskoro pocinje sa radom, bice uglja koliko ‘oces.

%d bloggers like this:
Send this to a friend