Društvo

Penzioneri: Ukoliko do kraja nedelje ne krene isporuka uglja sledeći protest ispred Površinskog kopa

Foto: Boom93
Penzioneri koji još uvek nisu dobili upisani i isplaćeni ugalj danas su prošetali gradom, a kako je rekao Dobrivoje Obradović, predstavnik protestnog odbora, ukoliko do kraja ove nedelje ne krene isporuka uglja, sledeći protest biće održan ispred Površinskih kopova.

„Ukoliko ništa ne urodi plodom, nećemo dozvoliti da nijedan kamion izađe na crno tržište sa Površinskih kopova i drobilane. Ukoliko isporuka uglja ne krene do kraja ove nedelje ili do 20. novembra kako su obećali, sledeći korak ovih penzionera biće da odu tamo i slikaćemo i snimaćemo svaki kamion koji sa ugljem izađe“, naveo je danas Obradović.

On je podsetio da kada je prvi protest održan, dobili su obećanja tada da će uglja biti, a zatim su ista obećanja dobili i na razgovorima 25. oktobra od predstavnika EPS-a.

„Došlo se do zaključka da je to neki dogovor između Javnog preduzeća EPS, gradske uprave i Površinskih kopova. Stiglo se do tog nivoa da su spiskovi koje smo predali 1. novembra gradskoj upravi, stajali u fioci, a u međuvremen su tražili dodatna dokumenta koja nisu u našoj nadležnosti. Da bi kada smo mi prijavili ova protest, odmah prosledili spiskove površinskim kopovima. Tada su obećali da će obrazovati komisiju koja će užurbano raditi na tome da se što pre nama isporuči ugalj, odnosno da se prvo potpiše ugovor između predsednika našeg udruženja i EPS-a, međutim to se još nije desilo i to je povod za ovaj protest“. Nesposobnost rukovodstva da nešto učini lomi se preko penzionera, oni moraju da nose teret upropašćavanja EPS-a“.

Foto: Boom93

Nakon ovih informacija, penzionerima je stiglo obaveštenje da i dalje ima nedostataka u podnetoj dokumentaciji, što su oni shvatili kao novo odugovlačenje da bi došlo loše vreme i da penzioneri odustanu od uglja.

Posednja informacija koju su predstavnici penzionera juče dobili od Površinskih kopova Drmno je da užurbano rade i da se nadaju da će do petka da obrazuju komisiju, ali najkasnije do 20. novembra. Nakon toga će predsednika Udruženja biti pozvan da potpiše sporazum, a tek nakon potpisivanja počeće isporuka uglja.

„Znači ništa zvanično dok se ne potpiše, a do potpisivanja stalno odugovlačenje. Rekli su prvi put da će biti za 10 dana, a prošlo je već mesec ipo dana. Ovi penzioneri neće dozvoliti, sledeće godine da nijedan kamion izađe sa Površinskog kopa niti sa drobilane da ide na crno tržište. Crno tržište je preplavljeno ugljem, Smederevo, Kruševac, svuda ima uglja, samo za penzionere nema“.

Količine uglja koje penzioneri potražuju su smanjene, jer je veliki broj članova povukao novac i trenutno iznose 10.570 tona.

On je postavio pitanje i novoj ministarki rudarstva i energetike da li zna koliko je organizovanih kriminalnih grupa u EPS-u.

„Zato smo mi ovde da vidimo ko je taj koji je privilegovan i dobija ugalj sa kopova i prodaje. Žele da penzionere sa penzijama od 12.000 do 20.000 prisile da kupe ugalj na crnom tržištu“, zaključio je Obradović.

Okupljeni penzioneri su u jednom trenutku svoje nezadovoljstvo iskazali  kroz kratak verbalni sukob sa organizatorom protesta, kome zameraju što uglja još uvek nema i što i dalje nema konkretnog pismenog dogovora, već je sve na bazi obećanja, ali je šetnja koja je usledila protekla b ez daljih incidenata.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend