Društvo

Porastao broj zaraženih boginjama: 11 potvrđenih slučajeva u Smederevu

Boom93/M.Veljković
Institut "Batut" saopštio je danas da su male boginje potvrđene kod 11 osoba s teritorije Smedereva.

„Radi se o osam nevakcinisanih osoba (ispod dve godine starosti), tri odrasle osobe s nepoznatim i nepotpunim vakcinalnim statusom (od kojih je jedna hospitalizovana, a druge dve u kućnoj izolaciji). Кomplikacija u vidu upale pluća prisutna je kod dvoje obolele dece, a na bolničkom lečenju su dve osobe. Hospitalizovani i oni koji su u kućnoj izolaciji su u stabilnom stanju“, navodi se u saopštenju instituta Batut.

Institut navodi da su od 11. januara ove godine na snazi pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Srbije.

Оd pоčеtка nеdеljе priјаvljеnа su i оbrаđеnа pо dvа slučајa sumnjе nа mаlе bоginjе zа tеritоriјu nаdlеžnоsti IЈZ Vојvоdinе (оdbаčеni), ZZЈZ Pоžаrеvаc (dvа pоtvrđеnа), GЈZ Bеоgrаd (јеdаn pоtvđеn iz еpidеmiје u Smеdеrеvu) i pо јеdаn sа tеritоriје ZЈZ Zајеčаr (оdbаčеn) i ZЈZ Zrеnjаnin (оdbаčеn). Priјаvljеni slučај sumnjе sа tеritоriје ZЈZ Кiкindа је u оbrаdi.

Iz Batuta podsećaju da je u poslednjoj epidemiji malih boginja u Srbiji, tokom 2017. i 2018. godine registrovano oko 5.800 obolelih, od kojih je 93 odsto bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili s nepoznatim vakcinalnim statusom. U toj epidemiji registrovano je 15 smrtnih ishoda među kojima je bilo četvoro dece mlađe od pet godina.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend