93 sekunde Društvo

Požarevac do sada prihodovao 500.000€: Pogledajte kako izgleda nova industrijska zona (VIDEO)

FOTO: M. Veljković/Boom93
U Požarevcu su registrovane dve industrijske zone, „Severni blok“ i „Bivša Fabrika šećera“, koje se prostiru na površini od 31,1 hektara.

„Severni blok“ se nalazi između Tempa i Gradskog hipodroma i prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, zvanično je počeo sa radom 2020. godine. Prostire se na površini od 9,09 hektara, a trenutno je firmama iz Srbije prodato 13 parcela što je skoro 370,63 ara.

Od prodaje navedenih parcela Grad Požarevac je do sada prihodovao približno 502.467 evra.

Ko je sve do sada kupio parcele u „Severnom bloku“?

Prva prodaja parcela u ovoj industrijskoj zoni obavljena je u maju 2021. godine. Tada je šest preduzeća izlicitiralo i kupilo građevinsko zemljište površine 160,01 ara u vrednosti od oko 176.005 evra.

Parcele su tada kupila preduzeća Scalamedia, Milami, Angerona, Paleta i Tip Top iz Požarevca i Green ski Bar iz Raške.

Na drugoj licitaciji koja je obavljena u septrembru 2021. godine, prodate su još tri parcele vrednosti 232.842 evra i površine približno oko 132 ara. Tada je zemljište u novoj industrijskoj zoni prodato trgovinskim radnjama Maja i Elektroluks 012 iz Požarevca, kao i samostalnoj trgovinskoj radnji Iskon+Idila iz Kostolca.

Krajem 2021. godine prodate su još četiri parcele u vrednosti od oko 93.620 evra koje obuhvataju površinu od oko 78 ara, a parcele su kupila dva preduzeća iz Požarevca, Ras produkt i Staklomont, kao i preduzeće Crystal wash & Co iz Smedereva i Mali trg iz Kobilja.

Podsetimo, sredinom 2020. godine Grad Požarevac je ustupio i 40 ari zemljišta u “Sverenom bloku” mešovitoj firmi „Bambi Success“. Nakon stečaja i prodaje nekadašnjeg „Bambi Successa“  firmi „Agrofood International“ iz Beograda, za 55,7 miliona dinara ovo preduzeće bi trebalo da podigne fabričku halu za preradu i proizvodnju kafe.

Do sada najveću parcelu površine od 98 ara kupila je firma Maja koja se bavi trgovinom voćem i povrćem, a najmanju po površini od 15,75 ari kupila je firma Tip top koja se bavi uslužnim pranjem veša.

U toku radovi na adaptaciji „Severnog bloka“

Podsetimo, prošle sedmice su završeni radovi na izgradnji puta i trotoara u ulici Nova 4 koja se nalazi u industrijskoj zoni Severni blok, čime su se stekli preduslovi da budući investitori imaju prilaz svojim parcelama.

FOTO: M. Veljković/Boom93

Radovi su obuhvatili asfaltiranje u dužini od 700 metara. Širina kolovoza je 7 metara, dok su biciklistička i pešačka staza širine 3 metra. Vrednost radova je iznosila oko 21,9 miliona dinara.

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca, tada je rekao da se trenutno odvijaju aktivnosti na izdavanju dozvola za priključenje na komunalnu infrastrukturu za investitore kako bi oni na ovom prostoru započeli izgradnju svojih objekata, a u planu je i asfaltiranje ulice Nove 3, u vrednosti od 10.500.000 dinara.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Radoslav Momirović

2 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

%d bloggers like this:
Send this to a friend