Društvo Ekonomija

Registar zaposlenih u javnom sektoru do kraja 2023.

laptop office
Foto /ilustracija Pixabay laptop
Srbija će krenuti sa faznim uspostavljanjem registra zaposlenih za obračun zarada u javnom sektoru, obećala je Srbija MMF-u u najnovijem stend by aranžmanu.

Kako piše Nova ekonomija, Centralni registar ISKRA trebalo bi da bude kompletan do kraja 2023. i da pokriva sve u javnom sektoru, sa izuzetkom Ministarstva odbrane, ministarstva unutrašnjih poslova, BIA i visoko obrazovnih institucija.

U registru bi trebalo da bude više od 450.000 zaposlenih u javnom sektoru.

Ovaj sistem bi trebalo da omogući bolje planiranje i kontrolu javnih rashoda na plate.

Sistem već pokriva direktne budžetske korisnike, pravosuđe, kulturu, sektor zapošljavanja i socijalne politike. Sledeći korak je da se u sistem „ubace” zaposleni u obrazovanju, sa izuzetkom zaposlneih na fakultetima.

Podsećamo, vlast obećava registar zaposlenih u javnom sektoru već 10 godina.

„Zbog neuređenog sistema plata i zaposlenosti u opštoj državi, godišnje povećanje plata u javnom sektoru već dužni niz godina svodi se na ad-hok odluke Vlade umesto na objektivne ekonomske parametre”, više puta je upozoravao Fiskalni savet.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend