Društvo

Saobraćajna policija za pet dana kaznila 7.000 vozača kamiona i 450 vozača autobusa

FOTO: M.Veljković/Boom93
Saobraćajna policija je za prvih pet dana pojačane kontrole kontrolisala 10.510 vozača teretnih vozila.

Od tog broja, zbog prekršaja je sankcionisano oko 7.000, dok je od 1.027 vozača autobusa sankcionisano 450.

„Кontrola komercijalnih vozila sprovodi se tri puta godišnje – u februaru, julu i oktobru, ali se kontrola ovih vozila obavlja neprekidno tokom čitave godine. Prošle godine smo imali preko 152.000 sankcionisanih vozača komercijalnih vozila“, naveo je načelnik saobraćajne policije Slaviša Lakićević.
Načelnik saobraćajne policije ukazao je da se od 14. do 21. februara, s obzirom na to da su đaci na raspustu, očekuje pojačana frekvencija, posebno ka turističkim centrima.

„Apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da odgovornim ponašanjem doprinesu očuvanju bezbednosti saobraćaja na putevima, a posebno da poštuju saobraćajne propise, signalizaciju i znake koje daju policijski službenici, kao i da brzinu kretanja vozila prilagode uslovima i stanju kolovoza“, rekao je Lakićević.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić ukazao je da saobraćajne nezgode u kojima učestvuju vozila velikih masa i dimenzija za posledicu imaju teško povređene i poginule i da u 80 odsto slučajeva u njima stradaju vozači putničkih automobila, pešaci, biciklisti, motociklisti.

Precizirao je da 27 odsto svih poginulih u saobraćaju nastrada u saobraćajnim nezgodama sa teretnim vozilima.

„Imajući u vidu posledice, važno je da napravimo sistem koji će eliminisati greške profesionalnih vozača. Srbija je važan iskorak napravila 2019. godine uspostavljanjem osnovne obuke za one koji prvi put postaju profesionalni vozači i periodičnu obuku za vozače koji to već jesu“, kazao je Pešić.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend