Društvo

U koje zemlje trenutno građani Srbije mogu da uđu bez ikakvog sertifikata

FOTO: Pixabay ilustracija
Poslednjih dvadesetak dana pojedine zemlje koje su bile zatvorene za turistička putovanja, to su ipak dozvolile, a one u kojima takozvana nebitna putovanja bila dozvoljena, olakšale su uslove za ulazak i boravak u njima.

Bez ikakvog kovid dokumenta, osobe iz Srbije trenutno mogu da uđu u Mađarsku, Bosnu i Hercegovinu i od 19. februara u Sloveniju, a ukoliko pandemija nastavi da popušta, moguće bi bilo da nas očekuje sezona u kojoj bi putovanja za više zemalja tekla lakše, prenosi Euronews Srbija. Neke evropske zemlje koje su dugo bile zatvorene za turiste iz Srbije, poput Nemačke i Italije, ublažavaju mere i za naše državljane, a Crna Gora i Albanija mogle bi potpuno da ih ukinu.

Italijanskom uredbom koja je stupila na snagu još 1. marta, ista pravila važiće za ulazak u Italiju za građane zemalja koje nisu članice EU, kao i za državljane EU, što znači da će turistički boravci u ovoj zemlji biti dozvoljeni, a uslovi olakšani. Za ulazak na teritoriju Italije, putnici će morati da prilože digitalni serktifikat o vakcinaciji, da su preležali kovid 19, ili da imaju negativan rezultat testa na korona virus, navodi se na sajtu italijanskog Ministarstva zdravlja, piše Danas.

Nova pravila, kako je najavljeno, podrazumevaju i da građani Srbije mogu da uđu u Italiju sa obrascem za praćenje putnika  (DPLF) u digitalnom ili štampanom obliku. Poteban je takođe negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata pri ulasku u Italiju, ili negativan antigenski test koji nije stariji od 48 sati pri ulasku.

Inače, u ovoj zemlji se priznaju Fajzer, Moderna, AstraZeneka, Džonson i Džonson i Novavaks vakcina, a prihvataju se i kombinacije vakcina, s tim da je merodavna ona koja je poslednje primljena. Period važenja potvrda o vakcinaciji trenutno je maksimalno šest meseci (do 180 dana) od primanja poslednje doze, a isti period se prihvata i kada je reč o preležanoj bolesti, piše na sajtu italijanskog Ministarstva spoljnih poslova.

Obaveza posedovanja jednog od navedenih sertifikata ne primenjuju se na decu mlađu od šest godina, u slučaju tranzita privatnim vozilom u trajanju do 36 sati, kao i u još nekim slučajevima koji se mogu pogledati na linku.

Druga zemlja, u koju je do skoro moglo da se putuje turistički, ali sa dosta pravila i ograničenja, među kojima je popunjavanje nepopularnih i za mnoge komplikovanih PLF obrazaca, jeste Grčka. Za turiste se ta odluka ukida već od 15. marta, najavio je nedavno grčki ministar turizma Vasilis Kikilijas. Ovo pojednostavljuje procedure ulaska za putnike, pomerajući fokus na kontrolu sertifikata o vakcinaciji, istakao je Kikilias. Pored toga, grčko antikovid administrativno telo je preporučilo povećanje kapaciteta turističkih autobusa na 100 odsto od 5. marta, uz obaveznu ventilaciju i upotrebu maske.

I kiparska vlada je olakšala pravila, prema savetu Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, te se više neće uzimati u obzir država porekla putnika, već njegov status. Vakcinisani putnici će moći da uđu u Kipar i iz „crvene“ ili „zelene“ zone, dok će se za nevakcinisane putnike odnositi komplikovanija pravila, prenosi Schengen visa info.

Vakcinisane osobe koje poseduju EU digitalni kovid sertifikat i kiparski „Flight Pass“ popunjen 48 sati pre ulaska mogu da uđu u državu. Kipar prihvata propusnice sa sledećim vakcinama: AstraZeneka, Fajzer, Moderna, Džonson i Džonson, Sputnjik V, Sinofarm, Sinovak, Kovakin, Novavaks i Sputnjik Lajt. Potvrda o oporavku važi od deset do 180 dana nakon pozitivnog testa na virus, a nevakcinisani putnici mogu da uđu i sa negativnim testom.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend