Društvo

Učenici iz Bugarske, Grčke i Francuske u poseti vršnjacima u Požarevcu

FOTO: Boom93/N.Stojićević

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Učenici iz Bugarske, Grčke i Francuske putem Erasmus+ programa u poseti su svojim vršnjacima iz Osnovne škole „Sveti Sava“ koja takođe učestvuje u ovom programu.

Za njih je danas upriličen prijem u gradskom zdanju.

Prema rečima Petra Pantića, nastavnika i koordinatora ovog projekta, cilj projekta je da se učenici koji su iz migrantskih porodica ili Romi što bolje uključe u redovni sistem školstva.

„Mi ćemo tokom ove posete razmeniti iskustva sa kolegama iz ove tri zemlje i primere dobre prakse tokom trajanja ovog projekta. Takođe, tu je i kulturološki aspekt projekta, a to je da učenici što bolje upoznaju druge kulture i tradicije, što će delom moći i tokom ove posete“, naveo je Pantić.

Učenici su sa nastavnicima stigli u nedelju i u poseti će biti do petka.

Pored radionica koje će tokom boravka imati sa učenicima i nastavnicima iz osnovne škole „Sveti Sava“ imaju priliku i da posete neke najvažnije spomenike i mesta u gradu.

„Juče su posetili Beograd, danas će obići Ljubičevo i Hipodrom, gde će imati priliku da pogledaju prikaz svih pet disciplina višeboja, a u četvrtak će ovići Golubac, Ramsku tvrđavu i Viminacijum“, rekao je koordinator.

Podsetimo, ovo je još jedna u nizu poseta učenika iz drugih zemalja Evrope, učenicima i nastavnicima ove škole kroz projekat Erasmus+ u kom škola učestvuje.

Škola je do sada bila domaćin učenicima iz Turske, Rumunije, Severne Makedonije, Litvanije i Portugala, dok su njeni učenici takođe u prethodnom periodu putovali u ove zemlje zahvaljujući akreditaciji koju je škola dobila i obezbedila putovanja za svoje učenike i nastavnike u narednih pet godina.

Takođe, pre dva dana najbolji učenici sedmog i osmog razreda ove škole otputovali su u Švajcarsku sa nastavnicima, a kako je ranije za Boom93 rečeno, ovo je jedan vid nagrade za sve uspehe koje su do sada ovi učenici postigli.