93 sekunde

Završena još jedna blokada, poljoprivrednici ne pristaju na cenu pšenice ispod 45 dinara (VIDEO)

Foto: Boom93/M. Veljković

Foto: Boom93/M. Veljković

Poljoprivrednici Stiga danas su još jednom blokirali ulaz u Požarevac kod mosta na Velikoj Moravi, nezadovoljni što se niko od nadležnih nije uključio u rešavanje njihovih problema.

Milan Marković potpredsednik Udruženja „Stig“ kaže da su nadležni imali nedelju dana da reaguju i da ih pozovu na razgovore, a da su ih iz Ministarstva poljoprivrede tek jutros kontaktirali.

“Tokom jutrošnjih kontakata iz Ministarstva poljoprivrede, šef kabineta ministra poljoprivrede Marko Saranovac nas je pitao da li mi možemo da ne izađemo na proteste, a da nam pritom nije ništa konkretno ponudio za uzvrat”, kaže Marković.

Foto: Boom93/M. Veljković – Milan Marković, potpredsednik Udruženja „Stig“

Na današnjem protestu koji je trajao tri sata, bilo je oko 150 traktora, što je manje nego prošle nedelje, a kako nam je pojašnjeno, manji je broj jer su poljoprivrednici krenuli sa žetvom ječma i uljane repice i trenutno su na njivama.

Marković pojašnjava da je cena za kilogram pšenice  koja se poljoprivrednicima trenutno nudi neprihvatljiva jer je najniža u region.

“Realna cena na koju bi svaki srpski poljoprivrednik bio zadovoljan je 45 dinara po kilogramu pšenice”, zaključuje on.

Foto: Boom93/M. Veljković

U iščekivanju predstojeće žetve, poljoprivredni proizvođači u Braničevskom okrugu čekaju poziv nadležnih, jer kako kažu za sada nemaju nijednu zvaničnu informaciju, da li neko od nadležnih uopšte želi da se sastanu sa njima i upuste se u rešavanje ovih ozbiljnih problema.

Podsetimo, poljoprivrednici Braničevskog okruga su prošlog utorka održali jednočasovnu blokadu ulaza u Požarevac kako bi ukazali na svoje probleme i izneli zahteve koje imaju.

Kako je na današnjem protestu rečeno odluka o daljim koracima koje će preduzeti biće doneta na nivou čitavog Udruženja sa svim članovima.

Savić: Jedan od zahteva poljoprivrednika ispunjen, u petak zakazan sastanak u kabinetu predsednika

Nakon blokade ulaza u Požarevac koju su poljoprivrednici Braničevskog okruga organizovali jutros, ispunjen im je jedan od zaheva, a to je da razgovaraju sa predstavnicima države o otkupu i izvozu pšenice i promeni politike subvencionisanja primarne proizvodnje.