Kultura

Izložba „Dežurni papagaji“ u Galeriji Zavičajnog muzeja

Foto: SO Petrovac na Mlavi

Foto: SO Petrovac na Mlavi

U Galeriji Zavičajnog muzeja otvorena je izložba „Dežurni papagaji“ – karikature iz Legata Dragana Savića. Na izložbi su predstavljeni radovi izvedeni tušem, nastali između 1980-1985. godine za potrebe  lista „Politika“, a 1985. godine su objavljeni u knjizi koju je izdala Srpska književna zadruga.

Ulogu aktera na ovim karikaturama umesto ljudi dobijaju papagaji koji samo u svojoj formi naizgled deluju kao da je reč o infantilnim crtežima sa životinjama, ali oni zapravo vrlo slikovito prikazuju ljudske karaktere kao neposredne tumače nekih društvenih procesa i pojava vremena u kome su nastali, a koji poruke donose na jedan izrazito humoristički i satirički način.

Baner Boom93 iOS aplikacija za VestiSavićeva karikatura zapravo predstavlja izraz kreativnosti, domišljatosti, nezadovoljstva određenim društvenim pojavama, političkim, socijalnim i moralnim slabostima društva u celini, sugestije da bi nešto moralo i trebalo biti drugačije, ali i da se to nešto još uvek može popraviti. Kao umetnik ostao je veran svom likovnom izrazu, nastavljajući da stvara društveno-angažovani tip karikature, gde zabavni karakter samo predstavlja sredstvo da se postigne cilj, a karikaturalni crtež nosi suštinu smisla onoga o čemu govori. Forma Savićeve karikature ne umanjuje njenu istinitost, ona je kratka, ideja je jasno predočena, vizuelno upečatljiva i lako pamtljiva.

Izložbu su otvorili Teodora Obradović, kustoškinja etnolog i antropolog, i autor izložbe Darko Stokić, kustos istoričar umetnosti. Za posetioce izložba je otvorena sve do marta 2022. godine.