Kultura

Manifestacija „Carevčevi dani“ po 28. put u Velikom Gradištu

Boom93

Boom93

U Velikom Gradištu će se po 28. put održati manifestacija „Carevčevi dani“ koji su posvećenni Vlastimiru Pavloviću Carevcu, proslavljenom violinisti.

Manifestacija će se ove godine održati 12. i 13. jula na više lokacija u opštini Veliko Gradište i u Požarevcu.

Početak „Carevčevih dana“ zakazan je za utorak 12. jul kada će kod spomen ploče koja se nalazi na rodnoj kući Vlastimira Pavlovića u naselju Carevac i na spomeniku ovom umetniku koji se nalazi u Gradskom parku u Velikom Gradištu biti položeno cveće.

Početak muzičkog programa je planiran za večernje sate 12. jula. Prvo će se u Svečanoj sali opštine održati koncert „Mokranjac – Carevcu“ Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ iz Požarevca.

Glavni program počinje na letnjoj pozornici Velikog Gradišta kada je planiran koncert „Car za sva vremena“ na kome će učestvovati ANIP „Vlastimir Pavlović Carevac“  Veliko Gradište, učesnik  Sabora  frulaša Srbije „Oj, Moravo“ u Prislonici, Laureat  Međunarodnog festivala „Prva harmonika Srbije“ u Sokobanj i KUD „Mladost“ iz Poljane.

Program za utorak 12. jul biće završen pretponoćnim koncertom u crkvi Svetog Arhangela Gavrila. Koncert nosi naziv  „Stazama božanske ljubavi i lepote“, a izvešće ga đakon Vladimir Rumenić, umetnički rukovodilac Beogradskog muškog hora.

U sredu 13. jula će se u biblioteci Vuk Karadžić održati „Carevčev panel“ – promocija „Carevčeve  lire“. Takođe, održaće se  promocija digitalnih kanala Radio Beograda – tematski kanali Radio Beograda koji se emituju na multimedijalnoj platformi RTS Planeta. O njima će govoriti  Snežana Grujić – rukovodilac službe medijskih usluga.

Na letnjoj pozornici će se tokom večeri održati takmičenje violinista uz Narodni orkestar RTS-a, dok će u revijalnom programu nastupiti vokalni solisti Marina Stankić, Danilo Živković i laureat pevačkog takmičenja Ljubica Miladinović.

Kao prateća manifestacija „Carevčevih dana“ od 10. do 13. jula u Poljoprivrednoj školi sa domom učenika „Sonja Marinković“ Požarevac biće održana letnja akademija narodne muzike. Mentor ove akademije biće Zoran Kovačević.

Programi koji su planirani da se održe na letnjoj pozornici u Velikom Gradištu održaće se u Hali sportova u slučaju loših vremenskih uslova.