Kultura

Mila’s Book Corner: Putovanje kroz književnost sa Milicom – Rumena Bužarovska, Nikuda ne idem

Foto: M. Grbić

Foto: M. Grbić

Milica Grbić danas za sve Boom93 čitaoce predstavlja zbirku priča „Nikuda ne idem” Rumene Bužarovske.

Neke nas knjige pronađu u pravo vreme, a ova je na polici strpljivo čekala skoro četiri godine. Nisam čitala zbirku priča ,,Moj muž’’, pa nisam imala onaj klasični trenutak upoređivanja sa već proslavljenim delom (hvala višim silama na tome). Zato sam nesmetano i bez ikakavih očekivanja mogla da se prepustim ovim stranicama.

Rumena Bužarovska ne fantazira, ona ima jasan pripovedački stil, sa čistim rečenicama, dovoljno efektnim i sadržajnim da jasno izrazi misao. Konzistentnost njenog izraza oslikava se u lakoći kojom piše o svakodnevnim, naizgled banalnim životnim događajima. Spretna da uoči sitnice, i u svoju rečenicu uhvati boje, mirise, otkucaje srca, poglede, dah , ne bežeći od neprijatnih, često i pomalo grotesknih detalja.

U svojoj zbirci od šest priča, autorka govori o likovima koji su napustili svoju zemlju, najčešće Makedoniju, ali i ostale balkanske zemlje u potrazi za nekim boljim, obećanim životom. Problemi sa kojima se ovi likovi suočavaju predstavljaju ne samo kulturološke i integracijske sukobe i previranja već i sukobe unutar samih likova, koji ukazuju na bolnu istinu o pitanju porekla i identiteta i činjenice da ma gde god na otišli, nikuda ne idemo, od sebe samih.

Promišljenost u pisanju svake od ovih priča ogleda se u bogatstvu likova, njihovim ličnim unutrašnjim previranjima, njihovoj patnji i nemoći i borbi sa sopstvenim demonima. Svaki od Rumeninih likova pažljivo je izgrađen i oslikan kroz totalitet svakodnevnih, životnih, često i najintimnijih situacija. Preplitanjem muških i ženskih glasova, ali i glasova dece, često kroz plač beba i bes tinejdžera, autorka gradi polifoničnu sliku porodičnih odnosa.

Ona svoje likove ne osuđuje, ne upire prstom u njih, iako društvo to olako radi, ona ih daje ogoljene, bez zadrške, prikazujući svu krhkost njihovih nesavršenosti. Sa njima ćete se lako povezati i pronaći delove sebe za koje ste zaboravili i da postoje ili ste ih jednostavno potisnuli u zaborav. Ovo je zbirka o slobodi izbora i svoj težini i gorčini koju sloboda i neki ,,bolji život’’ sa sobom nose.

FOTO: Petar G.

Milica Grbić rođena je u Požarevcu 1990. godine. Nakon završene Požarevačke gimnazije, upisala je Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu, smer srpska književnost i jezik. Nakon diplomskih, Milica je završila i master studije. Živi u Novom Sadu sa svojom porodicom, a svaki slobodan trenutak provodi čitajući i pišući svoje utiske o pročitanom. Ona ima svoj blog, ali i Instagram stranicu gde sa svojim čitaocima i pratiocima deli utiske o raznim književnim ostvarenjima.

Milica i Boom93 ostvarili su saradnju, te ćete na našem portalu redovno možete da čitate Miličine preporuke i kritike različitih književnih dela.

Prošle nedelje Milica nas je upoznala sa „Kartom i teritorijom” Mišela Uelbeka.