Kultura

Šest romana u finalu 69. NIN-ove nagrade

ilustracija/pixabay

ilustracija/pixabay

Knjige Danice Vukićević, Milana Tripkovića, Gorana Petrovića, Mirjane Drljević, Uglješe Šajtinca i Marijane Čanak uvrštene su u najuži izbor za roman godine. Žiri će u ponedeljak, oko podneva, saopštiti ime 69. laureata najprestižnijeg domaćeg književnog priznanja.  

Kakva je uloga književnih nagrada u doba Amazona?

Pre pedeset godina, pošto je nagrađen za roman Peščanik, Danilo Kiš u tradicionalnom razgovoru sa dobitnikom postavlja pitanje, koje, po njegovom mišljenju, progoni svakog pisca, pitanje što ga je Krleža formulisao ovako:

„Što predstavlja jedna osamljena knjiga na ovom svijetu danas, pa bila ona doista vrijedna da bude objavljena?“ Kiš odgovora, zajedno s njim: „Manje od jedne osamljene kapljičice u Amazoni“.

„Naravno, jedna književna nagrada, sa ugledom koji uživa ova koja je meni dodeljena, može podići oko knjige i oko njenog pisca izvesnu, kako se to kaže, prašinu, prašinu koja će se kao sve prašine ovog sveta jednog dana slegnuti a knjiga će živeti svoj život, usamljenički, slučajni, kao što ga žive sve knjige, a osama oko nje (i njenog pisca) biće tada još veća, tišina još stravičnija.

Jer, uveren sam, Gutenbergova se galaksija nad našim nebom polako gasi, skoro vidljiva golim okom na zvezdanom nebu, a da se do nas njeno zračenje još nije čestito ni probilo. Na današnjem vašaru evropskog književnog tržišta knjige se na žalost još mogu najlakše valorizovati upravo nagradama, i tako izdvojiti iz bezimene mase goleme književne produkcije, a da se pri tom često zaboravlja na sudbine drugih knjiga, hiljade drugih knjiga, isto toliko dobrih (ili isto toliko loših, svejedno), kao i te nagrađene.

Stoga je danas, pogotovo u nas, zbog te ravnodušnosti koju nosi mehanizam tržišta i indeferentnosti, pisati knjige stvar dostojna poštovanja i divljenja, utoliko pre što se danas u nas pišu dobre knjige, što na ovom jeziku imate čitavo bogatstvo prozne produkcije i žanrovske iznijansiranosti.“

Podsećajući iznova na te Kišove reči, izgovorene pre pola veka, donosimo vest da su članovi NIN-ovog žirija kritike za najbolji roman godine – Marija Nenezić, Milena Đorđijević, Žarka Svirčev, Goran Korunović i Teofil Pančić (predsednik) – odlučili su da u najuži izbor odaberu sledeće naslove:

Danica Vukićević: UNUTRAŠNJE MORE (Nojzac)
Milan Tripković: KLUB ISTINSKIH STVARALACA (Fabrika knjiga)
Goran Petrović: PAPIR SA VODENIM ZNAKOM (Laguna)
Mirjana Drljević: NIKO NIJE ZABORAVLJEN I NIČEGA SE NE SEĆAMO (Booka)
Uglješa Šajtinac: KOLJKA I SAŠENJKA (Arhipelag)
Marijana Čanak: KLARA, KLARISA (Bulevar books)
Književnik Goran Petrović dobio je NIN-ovu nagradu 2000. za roman Sitničarnica Kod srećne ruke, Uglješa Šajtinac našao se u najužem izboru 2011. s knjigom Sasvim skromni darovi.

Milan Tripković ulazi u konkurenciju sa svojim drugim objavljenim romanom, a Danica Vukićević, Mirjana Drljević i Marijana Čanak s romanima-prvencima (Mirjani Drljević je ujedno to i prva objavljena knjiga).

Na konkurs je tokom prošle godine stiglo 177 naslova. Žiri će ime dobitnika ili dobitnice 69. NIN-ove nagrade saopštiti u ponedeljak, 23. januara, oko podneva.