Kultura

Trailović: Pozorište smatram svojom drugom kućom

Foto: M.V.

Foto: M.V.

Sara Trailović, glumica Pozorišta „Milivoje Živanović” Centra za kulturu Požarevac, na <a href="https://boom93.rs/info/drustvo/mesec-pozorista-u-kucevu-publiku-ocekuju-predstave-glumaca-amatera/">prvom Festivalu glumaca amatera u Kučevu</a> osvojila je nagradu za najbolju mladu glumicu Festivala.

Pozorište „Milivoje Živanović” Centra za kulturu Požarevac na ovom Festivalu predstavilo se predstavom „Majstori, majstori” u režiji Vladisava Velkovskog, a Sara Trailović tumačila je ulogu sekretarice Bose, za koju je nagrađena.

„Meni je apsolutno svaka nagrada značajna. Pre svega mi je čast jer sam dobila nagradu na prvom festivalu. Sve predstave koje su bile na repertoaru su zaista divne, tako da je čast samim tim veća”, rekla je Trailović o osvojenoj nagradi.

Svaka uloga za Saru Trailović predstavlja izazov, pa je i ovoj, kako kaže, pristupila vrlo ozbiljno.

„Sekretarica Bosa je vragolasta, koketna. Ta njena koketnost je na neki način prolazni put za nju i ona je toga svesna, tako da je to iskorišćavala na najbolji mogući način, ali, naravno ne prelazeći granicu. Ona je svesna svog izgleda, čime je želela da pomogne i svom kolektivu, a i sebi, i da time napreduje. Voli da se igra i uživa u tome i, naravno, nikome ne želi nikakvo zlo”, rekla je Trailović o ovom liku.

Veliku podršku da iznese ovaj lik ovoj mladoj glumici pružile su starije kolege i reditelj Vladisav Velkovski.

„Da nije njih, ja ne bih ni mogla da iznesem ulogu. Bez ansambla nema ni pojedinca”, rekla je Sara.

Pored kolega, motivaciju da bude što bolja na sceni Sari pruža publika.

„I sama publika u Kučevu je davala toliko pozitivne energije nama da je bilo magično. Ja sam toliko uživala. Generalno uživam u glumi, samim tim što se time bavim. Bez publike pozorište ne bi moglo da postoji. Kada su oni tu u velikom broju, kada su nam oni podrška, njihov aplauz nama daje dodatnu energiju da budemo još bolji. Sigurna sam da su i oni zaslužni za to što smo mi tako odigrali”, istakla je Trailović.

Kada je u maju prošle 2022. godine dala intervju za Boom 93, Sara Trailović bila je najmlađa u ansamblu Pozorišta „Milivoje Živanović”. Sada je situacija drugačija.

„Kada smo počeli da igramo ovu predstavu, ja sam bila još maloletna, tako da su me svi smatrali za najmlađeg člana ansambla. Kako smo krenuli da spremamo i nove prestave, sve mlađi i mlađi glumci dolaze. Podmlađujemo ansambl. Stariji glumci su nama mladima zaista velika podrška i uvek nam ukažu i na naše greške, i daju nam savete, tako da nam to mnogo pomaže”, kaže Sara.

Iako smatra da su starije kolega veća podrška mlađima nego što je to ona, Sara navodi da joj posle predstave prilaze mladi ljudi da se fotografišu i da popričaju sa njom.

„Kako su meni stariji glumci uzor, tako se nadam da ću jednog dana i ja mladima biti uzor, mada neki kažu da sam i sad. Zaista mi je srce puno. Kada me neko mlad pita kako da uđe u svet pozorišta, ja sam  uvek tu da posavetujem i pomognem šta god da im je u vezi toga potrebno, jer sam ja prolazila kroz sve to”.

Kada su dalji planovi u pitanju, Sara Trailović želi da studira glumu i da joj ona bude poziv, odnosno želi da se profesionalno bavi pozorištem.

„Ja zaista volim da se bavim glumom i u pozorištu se osećam slobodno, srećno. Kada sam neraspoložena i uđem u pozorište, ja se oraspoložim kakav god da mi je dan pre toga bio. Pozorište smatram svojom drugom kućom. Uvek mi da pozitivnu energiju, tako da smatram da čovek treba da se bavi onim što voli i gde se oseća najbolje, gde zapravo može da spozna sebe. Glumom želim da se bavim kao profesionalnim poslom, iako volim amaterizam”, zaključila je Sara.

Pozorište „Milivoje Živanović” može se pohvaliti uspesima u prethodnom periodu. Pored Sare Trailović, na prvom Glumačkom festivalu u Kučevu nagradu je osvojio i Valentino Oljača, koji je proglašen za najboljeg glumca festivala. Pre ove nagrade Oljača je dobio nagradu za najbolju ulogu na 8. Festivalu amaterskih pozorišta „Kulisa” u Kragujevcu.