Kultura

Utisci sa Filmskih susreta

Foto: Boom93/Goran Jovanović

Foto: Boom93/Goran Jovanović

Iako je bilo određenih primedbi na račun organizatora, na 57. Filmskim susretima, najvećem filmskom festivalu u zemlji, nigde glumci i generalno filmski poslenici nisu tako ušuškani i poštovani kao u Nišu. Utiske nam prenosi naš novinar Goran Jovanović, koji je ispratio ceo festival.

Pobednici 57. Festivala glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma u Nišu odlukom Žirija (Brankica Zorić Vasović, Petar Božović, Dušan Premović) postali su Denis Murić (Gran pri „Naisa“ za ulogu u filmu „Zlatni dečko“), Danica Ćurčić („Carica Teodora“ za ulogu u filmu „Mrak“) i Slobodan Boda Ninković („Car Konstantin“ za ulogu u filmu „Komedija na tri sprata“).

Moglo je i drugačije, a možda i pravednije. Učinak nekih glumaca je potcenjen, ali je odluka žirija takva kakva jeste. Ignorisan je domet mladog Pavla Mensura u filmu „Usekovanje“; Siniše Cvetića, a i još neki glumci iz tog filma mogli su poneti glavne nagrade festivala. Takođe epizoda Igora Benčine u filmu „Zlatni dečko“ morala je poneti bar neku nagradu, jer
tako kvalitetno donet lik Makija, nije nešto što je svakodnevica našeg filma.

Kiša je kvarila prve dane festivala, ali su organizatori vrteli filmove i za one najupornije u Tvrđavi, dok su neke projekcije ponovljene u Cineplexxu, da publika koja nije bila raspoložena da se žrtvuje, može u regularnim uslovima (doduše u bioskopskoj sali) da pogleda određene naslove. Veliki pljusak izručio se pre i za vreme projekcije filma „Bilo jednom u Srbiji“, pa su Viktor Savić i Sloboda Mićalović bili ljuti, pitajući se zašto odmah nije film prebačen u Cineplexx, i čak, što je preterivanje, dovodili u pitanje dalji opstanak festivala. Čulo se, međutim, da se u okviru Udruženja glumaca vode ljute bitke o tome ko će odlučivati, pa su se ove esnafske netrpeljivosti reflektovale, kroz nastupe određenih glumaca, i na Filmske susrete.

Kad je vreme počelo ponovo da bude lepo, usledila je čarolija pune Tvrđave i zajedničko filmofilsko uživanje nekoliko hiljada ljudi. Krcato je bilo na projekcijama filmova „Komedija na tri sprata“ Sandre Mitrović i „Usekovanje“ Siniše Cvetića.

Foto: Boom93/Goran Jovanović
Siniša Cvetić, Pavle Mensur, Aleksandra Balmazović

 

Početak festivala protekao je u znaku dva dečja filma, „Leto kada sam naučila da letim“ Radivoja Raše Andrića i „Vučje bobice“ Sretena Jovanovića. Druga tematska karakteristika jesu filmovi o migrantima („Strahinja Banović“, „Gejm“), a treća porodične drame i okupljanja sa bolnim i žestokim suočavanjima protagonista („Kelti“, „Usekovanje“).

Mnogo interesantnih dešavanja bilo je u pratećem programu, naročito kada je izdavaštvo u pitanju. Između ostalog predstavljene su knjige „Jevanđelje na filmu“ Vladimira Marjanovića, „Zabranjeni bez zabrane“ i „Dinko“ Milana Nikodijevića, „Čarobna melanholija: Neda Arnerić“ Anite Panić, „Hajrudin Šiba Krvavac“ koju je uredio Nebojša Jovanović.

Glumcu Slavku Štimcu ove godine dodeljena je nagrada „Pavle Vuisić“, a prošlogodišnjoj dobitnici ovog priznanja, Ljiljani Blagojević (sada umetnička direktorka festivala), priređene su počasti u vidu monografije „Glumački maraton“ (priredila Dragana Bošković) i dokumentarnog filma koji govori o njenoj karijeri.

Foto: Boom93/Goran Jovanović
Ljiljana Blagojević i Dragana Bošković

Održan je i Simpozijum na temu „Deca na filmu“.

Sve u svemu, Niš je i ove godine kroz odnos prema gostima iz sveta filma, što u organizatorskom smislu, što kroz nesebičnu i gotovo bezuslovnu odanost publike prema glumcima, pokazao kako je dostojan domaćin najvećeg filmskog festivala u zemlji.