93 sekunde

Uređene plaže i nova šetačka staza: Šta sve čeka Srebrno jezero ove sezone? (VIDEO)

FOTO: M. Veljković/Boom93

FOTO: M. Veljković/Boom93

U narednih nekoliko dana počinju radovi na uređenju plaže na Srebrnom jezeru, u Zatonju, Ostrvu, Kisiljevu, Ramu, dok su radovi na proširenju i popločavanju staza pored jezera u toku.

“Cilj nam je da sva okolna sela stavimo u funkciju turizma” kaže za Boom93 predsednik opštine Veliko Gradište, Dragan Milić i dodaje da je ove godine uloženo preko 30.000.000 dinara u sređivanje infrastrukture na jezeru i okolini.

FOTO: M. Veljković/Boom93

Milić ističe da u krugu od 150km živi preko 4 miliona ljudi što predstavlja veliku šansu za dovođenje posetioca na Srebrno jezero.

Baner Boom93 Android aplikacija

On je podsetio da se u blizini jezera nalazi Ramska tvrđava, koje je 2019. godine rekonstruisana i u kojoj je Turska agencija za saradnju i kordinaciju (TIKA) uložila preko 2.000.000 evra.

“Prethodne godine Ramsku tvrđavu posetilo je preko 60.000 ljudi” izjavio je Milić i dodao da se u okolini jezera nalaze i dva pravoslavna manastira, Tumane i Nimnik, koji svakog vikenda privuku od 3 do 15 hiljada posetilaca.

Prema rečima Dragana Milića, predsednika opštine Veliko Gradište u narednom periodu u planu je izgradnja prve crkve na vodi na Srebrnom jezeru, još jednog gejzira i nekoliko platoa.

Dragan Milić, FOTO: M. Veljković/Boom93

Direktno od turizma u opštini Veliko Gradište trenutno živi oko 500 ljudi, a cilj je da se nakon izgradnje brze saobraćajnice i investicija koje su planirane u narednih četiri, pet godina taj broj udvostruči kaže za Boom93 predsednik opštine Veliko Gradište.

FOTO: M. Veljković/Boom93

Milić kaže da je podnet i zahtev za izmuljivanje Srebrnog jezera i da je u planu biciklistička staza od Ramske tvrđave do Zatonja.

“Izumljavanje jezera je krupna investicija, vredna preko 20.000.000 evra, dok je za novu biciklističku stazu od Ramske tvrđave do Zatonja, koja bi se produžila do Srebrnog jezera, Velikog Gradišta i Golupca izdvojeno preko 3.000.000 evra” kazao je Milić.

Kako je naveo Milić, Srebrno jezero je do pre 10-15 godina bilo neprepoznatljivo, samo sa jednom šetnom stazom bez osvetljenja, a da je u međuvremenu uređen veliki broj hotela i apartmana, sportska hala, kamp Miloša Teodosića, akva park i spa centar.

FOTO: M. Veljković/Boom93

Iako, oko 50% budžeta opštine Veliko Gradište je prihod od turizma na Srebrnom jezeru i da tokom korona perioda nije bilo slobodnog smeštaja na jezeru, Milić navodi da je veliki problem radne snage.

“Konobara i kuvara je teško naći. Ugostitelji na jezeru stalno su u potrazi za novom radnom snagom. To je problem koji moramo rešiti u narednom period, te pozivam sve zainteresovane mlade da se prijave i nađu na jezeru zaposlenje” kaže Milić.

Podsetimo, najveći broj turista u Braničevskom okurgu tokom pandemijske 2020. godine prema podacima Republičkog zavoda za statistiku posetio je upravo Veliko Gradište, koje je zabeležilo preko 118.000 noćenja.

Veliko Gradište je tako zabeležilo veći broj noćenja od Palićkog jezera, od banja kao što su Prolom, Koviljača, Vrdnik, ali i od planinskih mesta – Zlatar, Stara planina, Rudnik i Mokra gora.