PROMO

Milić: Prioritet da svi građani dobiju zdravu pijaću vodu

FOTO: Boom93/N.Stojićević
Imali smo jednu tešku godinu, ali zahvaljujući predanom radu svih, čitavog tima opštine i uz skroman budžet od 740 miliona dinara, uspeli smo najvažnije, da u našoj opštini funkcionišu javna preduzeća i ustanove, kaže na početku novogodišnjeg intervjua, predsednik opštine Veliko Gradište, Dragan Milić.

“Ja sam zaista ponosan kakav je naš dečiji vrtić, kakve su nam škole. Imamo tri osnove škole, srednju školu, gde naši učenici postižu odlične rezultate. U vrtiću imamo sportsku salu za malu decu, a trenutno  vrlo mali broj, možda par njih, čeka na upis u vrtić, što moramo da rešimo u narednom periodu. Mislim da je to dokaz kako se ulaže u obrazovanje”, navodi on.

Preko 1.000 dece u opštini bavi se nekim sportom

Prema njegovim rečima retko koja manja opština ima tri sportske hale, a u Velikom Gradištu takva sportska infrastruktura postoji.

Tokom 2022. godine veliki broj značajnih investicija

Ove godine je na teritoriji opštine završen vodovod, ali predsednik napominje da urađenim radovima nije zadovoljan. Kako ističe, nije zadovoljan brojem priključenih domaćinstava, jer je u naselju Kurjače priključeno nekoliko desetina domaćinstava, dok u naseljima Majilovac i Sirakovo nije bilo priključaka.

“To nam je zadatak za naredni period, jer je prioritet da svi građani dobiju zdravu pijaću vodu, a imaju uslove za to. Od bitnijih projekata, urađen je poligon u Makcu, crkva u Sirakovu i dovedena je voda u manastir Nimnik u Кurjaču, koji je uz manastir Tumane bitan za razvoj verskog turizma, a dokaz je svaki vikend kada je Srebrno jezero puno zbog verskog turizma”.

Na teritoriji cele opštine sve sijalice u okviru javne rasvete su zamenjene led sijalicama, a prednosti se već vide, jer je ušteda velika i kreće se i do 70 odsto.

“Кompletno je uređen Dom kulture u Češljevoj bari uz pomoć opštine i uz sredstva koja su oni prikupili, asfaltirano je dosta ulica i puteva, ulaz u Doljašnicu, Carevac, Кusiće, Ljubinje, nekoliko ulica u Velikom Gradištu. U planu je da na proleće nastavimo sa ovim radovima. Plan je da se asfaltira nekoliko ulica u samom Velikom Gradištu i po selima. Završili smo javno-privatno partnerstvo, a Preduzeće za puteve Požarevac će biti upravljač naših puteva”, navodi Milić.

Srebrno jezero prioritet za razvoj turizma

Na samom Srebrnom jezeru urađena je staza za šetače, kao i plaža, a pored nje uređene su i plaže u naseljima Zatonje, Кisiljevo i Ostrovo, kako bi prema rečima predsednika i u ovim selima počelo izdavanje soba i apartmana.

“Potpisan je ugovor za izgradnju savremene marine na jezeru, to je vrlo važna stvar, marina treba da se izgradi ove godine i biće jedna od najsavremenijih na Dunavu, gde će dolaziti savremeni čamci i jahte. Ove godine je izdvojeno 3 miliona evra u Ministarstvu turizma, a nešto od sredstava smo i mi izdvojili i planiramo da se do kraja 2023. godine marina dobrim delom završi. Međutim, izgradnja marina povlači i druge aktivnosti, jer sa početkom njene izgradnje, dva ozbiljna investitora žele da grade hotele sa 4 zvezdice”, kaže Milić i dodaje da jedna od važnijih investicija u ovoj opštini fabrika ulja radi, kao i da je u planu zapošljavanje još 70 radnika.

Ove godine rešen je i deo problema sa zagađenjem vazduha, jer je u fabrici ugrađen sistem za pročišćavanje vazduha.

Planovi za naredni period: Završetak ključnih projekata

Gasifikacija ove opštine je završena, a prema najavama Milića, rukovodstvo opštine je u pregovorima sa Srbija gasom, kako bi gas stigao do ove opštine, jer zainteresovanih građana za uvođenje gasa već ima.

“Drugi projekat koji je ključan za dalji razvoj opštine je brza saobraćajnica koja bi trebalo do kraja 2024. godine da bude završena i koja će značajno da doprinese razvoju turizma, približavanju Beograda i bržem dolasku u Veliko Gradište”.

U 2023. godini ova opština trebalo bi da počne radove na završetku kanalizacione mreže i sistemu za prečišćavanje otpadnih voda nakon čega će cela opština biti pokruivena kanalizacionom mrežom.

U planu nabavka mamografa, ali i skenera za Dom zdravlja

Kako predsednik ističe, Dom zdravlja je mesto koje pruža zdravstvene usluge građanima sa teritorije cele opštine, a ukoliko se planovi o nabavci mamografa i skenera realizuju, opština će zdravstvenu zaštitu podići na još viši nivo.

Čestitka građanima

Poštovani građani Opštine Veliko Gradište, želim vam srećne novogodišnje i božićne praznike, da ih provedete sa svojim porodicama, sa najbližima u miru, lepom raspoloženju i sa lepim mislima. Sa jednom porukom, čuvajmo našu opštinu, čuvajmo našu sredinu u kojoj živimo, naša sela, naš grad i Srebrno jezero. Nemamo rezervnu opštinu i republiku, već samo Srbiju. Svakog dana se zapitajmo šta smo učinili za našu sredinu i pozitivno razmišljajmo, živi bili i lepo provedite praznike.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend