Društvo

Hoće li od 1. septembra časovi ponovo trajati 45 minuta?

Boom93/T.Spasojević

Boom93/T.Spasojević

Ministarstvo zdravlja je u saradnji sa Ministarstvom prosvete usaglasilo  da se od septembra napravi novi model decentralizacije nastave za osnovce i srednjoškolce koji će se razlikovati u odnosu na teritoriju na kojoj se nalazi određena obrazovna ustanova. Novi model nastave podrazumeva organizovanje nove školske godine po takozvanim zonama, ( zelena, žuta i crvena). Zone će se određivati u skladu sa epidemiološkom situacijom na određenoj teritoriji.

Kako je za Boom93 potvrdila Ana Jovanović, epidemiološka situacija će se pratiti  redovno i na 14 dana će se gledati kumulativno pojava novozaraženih osoba i na osnovu broja stanovnika određivaće se  model kako će škola koja se nalazi na toj teritoriji da organizuje nastavu.

Škole će na osnovu zone u kojoj se nalaze primenjivati redovnu, kombinovanu ili onlajn nastavu.  Ovakav model će omogućiti đacima na teritorijama sa manjim brojem zaraženih da redovno prate nastavu, a to je i cilj svake školske godine pa tako i ove, kao i da časovi ponovo traju 45 minuta bez deljenja učenika po grupama. Prelazak na onlajn nastavu će  važiti  za one škole koje se nalaze u mestima u kojima će pojaviti  veliki broj novozaraženih.“ – naglasila je dr Jovanović.

Jovanović objašnjava da će procena epidemiološke situacije će biti ključna, a Zavod za javno zdravlje će u saradnji sa Institutom za javno zdravlje ,,Batut“ slati podatke opštinskom Kriznom štabu za svaku teritoriju. Opštinski Krizni štab će na osnovu tih podataka zapravo vršiti dalju organizaciju nastave na toj teritoriji. Ukoliko se od septembra, na osnovu broja novozaraženih, Požarevac nalazi u zelenoj zoni gde ima mali broj novozaraženih onda će se nastava u  svim školama odvijati regularno.

Škole koje budu u zelenoj zoni radiće uobičajeno, u narandžastoj će držati kombinovanu nastavu, po principu jedan dan u školi jedan dan od kuće, dok će škole u crvenoj zoni nastavu u potpunosti držati onlajn.

Sadašnji predlog je da u zelenoj zoni budu škole koje imaju do pet odsto zaraženih koronom, u narandžastoj izmedju pet i 10 posto inficirane dece, dok će u crvenoj zoni biti one škole koje predju tu brojku.

Roditelji, nastavnici, prosvetni sindikati i Ministarstvo prosvete, svi su složni da 1. septembra nastava treba da počne u školskim klupama i sa časovima od 45 minuta, ali će konačnu odluku doneti Krizni štab. O ovom predlogu kao i nastavi po takozvanim zonama razmatraće se na sledećoj sednici Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa.