Kultura

,,Umetnost je mir'': Glavna poruka Svetskog dana pozorišta

FOTO: A. Stepanović

FOTO: A. Stepanović

Svetski dan pozorišta, obeležava se 27. marta, i svake godine okuplja ljubitelje pozorišta širom sveta. Ovaj dan predstavlja priliku da se istakne kako pozorište odražava, ispituje i inspiriše našu stvarnost, pružajući prostor za dijalog, razumevanje i kreativno izražavanje.

Svetski dan pozorišta ustanovljen je 1961. godine od strane Međunarodnog pozorišnog instituta (ITI), te podstiče pozorišne zajednice i institucije da organizuju događaje koji odražavaju moć dramske umetnosti da premosti kulture i proslavi univerzalnost ljudskog iskustva.

Na ovaj dan, umetnici, kritičari, teoretičari i ljubitelji pozorišta dele svoje strasti i posvećenost umetnosti koja nastavlja da oblikuje i obogaćuje naše živote.

U čast Svetskog dana pozorišta, podsećamo na neke od značajnih pozorišnih manifestacija u Požarevcu koje obogaćuju kulturni život i tradiciju. Među njima su i Smotra dramskih amatera "Živka Matić" i festival "Milivojev štap i šešir".

Smotra dramskih amatera "Živka Matić" održana je 16. put u Centru za kulturu Požarevac, počevši 24. novembra predstavom "Iza kulisa" pozorišta "Kreativni haos" iz Smedereva.

Ova manifestacija, posvećena proslavljenoj srpskoj glumici Živki Matić, pružila je publici priliku da kroz raznolike pozorišne forme doživi bogatstvo amaterskog glumišta.

Festival je obuhvatio pet takmičarskih predstava, a stručni žiri svake večeri dodeljivao je nagrade najboljim glumcima​.

Žiri je svake večeri proglašavao najbolju glumicu i najboljeg glumca predstave, koji će ući u konkurenciju za najboljeg glumca i glumicu festivala. Sa dobitnicima priznanja nakon svake predstave razgovarali smo o značaju nagrade, predstavama i likovima koje su tumačili, kao i o amaterskoj pozorišnoj umetnosti. Razgovore možete pogledati dalje u tekstu: 

Najbolji glumci i glumice predstava na 16. Smotri dramskih amatera „Živka Matić“ - prvi deo (FOTO+VIDEO)

https://boom93.rs/article/26257/najbolji-glumci-i-glumice-predstava-na-16-smotri-dramskih-amatera-zivka-matic-drugi-deo-fotovideo

Na 20. Amaterskim svečanostima "Milivojev štap i šešir", održanim od 26. februara do 3. marta 2024. godine, izabrano je šest predstava koje su se takmičile na Velikoj sceni.

Festival je pratio i bogat prateći program, koji je obuhvatao izložbu kostima, plakata i fotografija, što je dodatno obogatilo ovu kulturnu manifestaciju.

Predstave koje su učestvovale na festivalu su bile "Klaustrofobična komedija" iz Obrenovca, "Omča" iz Jagodine, "Pop Ćira i pop Spira" iz Jaše Tomića, "Normalan a lud" iz Požarevca, "Bečka stolica" iz Kragujevca, i "Ubili smo mamu, zamalo" iz Pančeva.

Festival je bio prilika za slavljenje glumačkog talenta i predanosti amaterskih pozorišta, a na završnoj večeri festivala proglašen je sveukupni pobednik​

Za Svetski dan pozorišta ove godine objavljena je poruka norveškog književnika Juna Fosea, pod naslovom “Umetnost je mir”:

,,Svaka osoba je jedinstvena, posebna a opet ista kao i svi ostali. Naš vidljivi, spoljašnji izgled drugačiji je od svih ostalih, naravno, i sve je to dobro i lepo, ali u svakom čoveku postoji našto što pripada samo njemu ‒ ono što je on sam po sebi. To nešto možemo nazvati njegovim duhom ili njegovom dušom. Ili možemo odlučiti da to uopšte ne označimo rečima, već da prosto ostavimo stvar na miru.

Ali, premda smo svi različiti, ipak smo i slični. LJudi iz različitih delova sveta suštinski su slični, bez obzira na jezik koji govore, na boju njihove kože ili kose.

Ovo može da deluje kao neka vrsta paradoksa: da smo potpuno isti, a ujedno apsolutno različiti. Možda mi predstavljamo paradoks spajajući telo i dušu ‒ tako obuhvatamo i najprizemnije, opipljivo postojanje, ali i nešto što prevazilazi materijalne, zemaljske granice..''

Dvadeset osme Glumačke svečanosti “Milivoje Živanović” počinju od 1. do 6. aprila 2024. godine.

U takmičarskom delu festivala biće prikazane sledeće predstave:

1. april: "Švejk" Jaroslava Hašeka u režiji Veljka Mićunovića, Beogradsko dramsko pozorište;
2. april: „Razvojni put Bore Šnajdera“ Aleksandra Popovića u režiji Egona Savina, Jugoslovensko dramsko pozorište;
3. april: "Otac" Florijana Zelera u režiji Paola Mađelija, Atelje 212;
4. april: "Ćelava pevačica" Ežena Joneska u režiji Jagoša Markovića, Centar za kulturu Tivat;
5. april: “Urnebesna tragedija" Dušana Kovačevića u režiji Jagoša Markovića, Narodno pozorište Republike Srpske i Narodno pozorište iz Beograda.

Prateći program


Dvadeset osme Glumačke svečanosti “Milivoje Živanović” imaće i prateći program.

U ponedeljak, 1. aprila, u Centru za kulturu Požarevac biće otvorena izložba “Srpsko pozorište u Velikom ratu” Mirjane Odanić i Jelice Stevanović, muzejskih savetnika Muzeja pozorišne umetnosti Srbije.

U sredu, 3. aprila, u 13 časova, u Centru za kulturu biće organizovana promocija knjige “Drugih pet: Drame nagrađene na Festivalu prvoizvedenih predstava u Aleksincu (2017-2022)”, koju je priredio teatrolog Milivoje Mlađenović. Pored Milivoja Mlađenovića, na promociji će govoriti i teatrolog Miroslav Radonjić.

U četrvrtak, 4. aprila, u 13 časova, u Centru za kulturu biće predstavljena monografija “Milan Gutović” autorke Tatjane Nježić.