Kultura

Valentino Oljača peti dobitnik Milivojevog štapa

Foto: S. Lisac/Boom93

Foto: S. Lisac/Boom93

Pete takmičarske večeri 20. Amaterskih glumačkih svečanosti "Milivojev štap i šešir" odigrana je predstava "Normalan a lud" Pozorišta "Milivoje Živanović" Centra za kulturu Požarevac.

Specijalna nagrada za slikoviti prikaz lika pripala je Sari Trailović za ulogu supruge dr Stojanovića.

Foto: S. Lisac/Boom93

Glavnu nagradu, repliku Milivojevog štapa sa ugraviranom pločicom i ukoričenim znamenjem, dobio je Valentino Oljača, koji je tumačio ulogu psihijatra Milana Stojanovića.

Foto: S. Lisac/Boom93

Kroz dijaloge likova, od kojih svaki nosi svoju muku, i kroz prikazane situacije publika je navedena da razmišlja o brojnim temama, poput odnosa porodice i karijere, odnosima unutar porodice, besmisla rata, koristoljublja političara, obesmišljenog obrazovanja i mnogim drugim. Postavlja se i pitanje šta je normalnost, a šta ludilo. Komični elementi u predstavi pomažu da publika kroz smeh upije gorku istinu o svetu koji ga okružuje.

Reditelj predstave je Vladimir Đorđević. Intervju sa Vladimirom Đorđevićem možete pročitati na LINKU.

Foto: S. Lisac/Boom93

Budući da je Velika sala Centra za kulturu bila puna, ova predstava privukla je pažnju publike.

Večeras, 2. marta, poslednje je takmičarsko veče 20. Amaterskih glumačkih svečanosti "Milivojev štap i šešir". Nastupiće Pozorište "Poetski teatar" Obrenovac, sa predstavom "Klaustrofobična komedija", u režiji Duška Aškovića.

Podsetimo, Smotra je počela 26. februara, kada je nastupilo Gradsko pozorište Jagodina, sa predstavom "Omča". Usledile su predstave "Pop Ćira i pop Spira" Amaterskog pozorišta "Đorđe Damjanov Đekša" iz Jaše Tomića, "Bečka stolica" Akademskog pozorišta SKC Kragujevac i "Ubili smo mamu, zamalo" Kreativnog centra "The State of Art" Pančevo.

Nosioci Milivojevog štapa su: Bojan Miloradović, koji je u predstavi "Omča" tumačio Obrada Srećkovića, Aleksandra Radivoj, koja je u predstavi "Pop Ćira i pop Spira" tumačila ulogu Side, Stefan Vuković, koji je tumačio ulogu muškog lika u predstavi "Bečka stolica" i Alisa Oravec, koja je u predstavi "Ubili smo mamu, zamalo" tumačila ulogu Majke Zemlje.

Iz kruga svakovečernjih dobitnika štapa žiri na kraju festivala bira i sveukupnog pobednika, koji dobija Milivojev šešir, i tako kompletira nagradu (Milivojev štap i šešir).

Žiri festivala ove godine čine reditelj Božidar Đurović, predsednik žirija, kao i Gordan Bojković, direktor Narodnog muzeja, i Dragana Ivošević, profesorka u penziji. 

Selektor 20. Amaterskih glumačkih svečanosti "Milivojev štap i šešir" je glumac i reditelj Aleksander Bako.

Kao prateći program festivala organizovana je izložba kostima Tine Leposavić, koju publika može pogledati tokom trajanja festivala.

Foto: S. Lisac/Boom93
Foto: S. Lisac/Boom93
Foto: S. Lisac/Boom93
Foto: S. Lisac/Boom93
Foto: S. Lisac/Boom93
Foto: S. Lisac/Boom93
Foto: S. Lisac/Boom93