Kultura

Nela Mihailović: Jagoš Marković je bio čarobnjak pozorišta

Foto: S. Lisac/Boom93

Foto: S. Lisac/Boom93

Najbolja glumica poslednje takmičarske večeri 28. Glumačkih svečanosti “Milivoje Živanović”, po oceni stručnog žirija, jeste Nela Mihailović, koja je u predstavi “Urnebesna tragedija” igrala ulogu Julke. Za Boom 93 govorila je o saradnji sa Jagošem Markovićem, o predstavi, kao i o saradnji sa Narodnim pozorištem iz Banjaluke.

“Uvek je zadovoljstvo dobiti neko priznanje za svoj rad. Ja bar verujem da je sav rad i, trud i želju da izvučem neki maksimum svoj,  neko prepoznao i onda dođe neko priznanje. Svakako, ovo je lepo. Večeras traje uzbuđenje, sutra se to spakuje negde i kreće se iz početka”, kaže glumica povodom nagrade.

Za Boom 93 govorila je o saradnji sa Jagošem Markovićem, koji je režirao “Urnebesnu tragediju”.

“Ja sam sa Jagošem imala sreću da radim “Ožalošćenu porodicu”. Prvi put sam tada radila sa njim. Mislim da je ta predstava ovde na Danima Milivoja Živanovića. On je bio čaroban. Nažalost, kad je preminuo, svi su o njemu pričali toliko divnih stvari. On jeste bio čarobnjak pozorišta. Uvek je stvarao čaroliju na sceni. On je takav bio i u radu, a takva je bila i saradnja sa njim. Bogu hvala rekla sam mu za života – on je u meni otvorio neke nove glumačke prostore i ja sam na tome beskrajno zahvalna”, rekla je Nela Mihailović.

Foto: S. Lisac/Boom93

Kroz porodicu prikazanu u ovoj predstavi oslikavaju se problemi društva. Julkin muž Kosta je neprestano pijan i nasilan, a, ipak, Julka ostaje sa njim. Nela Mihailović navodi da se nije dešavalo da joj se nakon predstave javljaju žene koje su u liku koji je ona tumačila prepoznale problem kroz koji prolaze.

“Nisu se javljale zato što ja mislim da ovde prevlada i ljubav te žene prema tom čoveku i ljubav tog čoveka. To je neka suluda ljubav. I prevlada priča o životu, a život jeste urnebesan i jeste tragičan – to je neodvojivo. Vrlo sam ja svesna te teme i o njoj smo pričali Jagoš i ja, ali mi konkretno nismo želeli akcent da stavljamo na to, već je to prisutno onoliko koliko je pre svega sam pisac Dušan Kovačević govorio kroz sam komad o tome. Niko mi nije pominjao niti stavljao akcent na konkretno taj problem koji je danas vrlo sveprisutan. Ovo je priča o ovom društvu, o trenutku u kome mi živimo. Citiraću Dušana Kovačevića. Kad je odgledao ovu predstavu, rekao je: ’Ovo je direktan sudar sa životom u današnjem trenutku’”, kaže glumica.

Foto: S. Lisac/Boom93

“Urnebesna tragedija” rađena je u koprodukciji Narodnog pozorišta iz Beograda i Narodnog pozorišta iz Republike Srpske. Kako kaže Nela Mihailović, saradnja pozorišta u regionu vrlo je važna.

“Mi smo svi beskrajno zahvalni pre svega Jagošu Markoviću, koji je spojio Narodno pozorište Republike Srpske iz Banja Luke i naše glumce. Nikolina Friganović, Erkić, Ljuba Savanović – to su čarobni glumci koje sam ja gledala u serijama i u nekim gostujućim predstavama. Bila sam presrećna kad sam srela Nikolinu jer nju obožavam kao glumicu. Oni su divni glumci. I neverovatno je to da je Jagoš uspeo –  tokom rada smo često to komentarisali –  da učini kao da se znamo od detinjstva, kao da smo svi oduvek porodica koja stvara nešto. Jezik koji smo govorili, a to je taj jagoševski jezik, bio je maternji jezik za sve nas", zaključuje Mihailović.

Foto: S. Lisac/Boom93

Pobednik 28. Glumačkih svečanosti "Milivoje Živanović" biće proglašen večeras, 6. aprila.

U konkurenciji, pored Nele Mihailović, jesu sledeći glumci:

Ozren Grabarić, koji je tumačio ulogu Jozefa Švejka u predstavi "Švejk" Beogradskog dramskog pozorišta,
Nenad Jezdić, koji je tumačio ulogu Bore Šnajdera u predstavi "Razvojni put Bore Šnajdera" Jugoslovenskog dramskog pozorišta,
Voja Brajović, koji je tumačio ulogu Andreja u predstavi "Otac" Ateljea 212, i
Olga Odanović, koja je tumačila ulogu gospođe Borio u predstavi “Ćelava pevačica” Centra za kulturu Tivat.

U čast pobednika Zvezdara teatar će, nakon proglašenja, izvesti predstavu “Sportsko srce” Đorđa Milosavljevića, u režiji Milana Karadžića. 

Stručni žiri festivala čine glumica Ljiljana Blagojević, predsednica žirija, reditelj Slavenko Saletović i glumac Nebojša Dugalić, koji je i laureat 27. Glumačkih svečanosti.