Moj grad

Isidora Davidović: Svi smo imali veliku sreću što je Radoslav Milenković naš profesor (VIDEO)

Foto: S. Lisac/Boom93

Foto: S. Lisac/Boom93

Najbolja glumica po oceni žirija publike treće takmičarske večeri Viminacijum festa jeste Isidora Davidović, koja je u predstavi “Hekaba” Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Akademije i Narodnog pozorišta Republike Srpske tumačila ulogu Hekabe, Odiseja i zatočenice. Sa njom smo razgovarali o priznanju, radu sa Radoslavom Milenkovićem i razmišljanjima na koje je navela predstava.

Kako Isidora Davidović kaže za Boom 93, priznanje joj je vrlo značajno zato što ima veliku sreću da radi sa darovitim glumcima, svojim kolegama sa klase.

“To je zaista velika motivacija da nastavim da radim i da se trudim i da sam na dobrom putu, da sam na dobrom tragu. Lepo je zaista biti uopšte ovdje”, navodi glumica.

Foto: S. Lisac/Boom93

“Hekaba” je ispitna predstava studenata treće godine u klasi profesora Radoslava Milenkovića, koji potpisuje režiju.

Prema Isidorinim rečima, prerastanje ispitne predstave u predstavu koja učestvuje na festivalima desilo se njihovim velikim trudom i zalaganjem i željom njihovog profesora Radoslava Milenkovića da napravi predstavu koju će moći da igraju.

“On smatra, a i mi vjerujemo, da tako stičemo iskustvo, ili, što bi se kolokvijalno reklo, stičemo utakmicu u nogama. Svako igranje nam donosi nešto novo. Nešto novo naučimo o sebi, o partnerskoj igri, o publici, o tome kako da se snađemo u nekim nepredvidivim okolnostima. Mislim da je to jako dobar put za studente da se oprobaju u glumi”, kaže Davidović.

Foto: S. Lisac/Boom93

Izvedba u Arheološkom parku “Viminacijum” bilo je prvo izvođenje ove predstave na otvorenom.

“Ovo je prvi put da smo igrali na otvorenom i na 35 stepeni. I imali smo strah kako će se to odvijati. Međutim, izgleda da nas je adrenalin držao tako da smo to zaista stoički izdržali. Bilo je izazovno u smislu dikcije i glasnosti, ali mislim da smo pošteno odradili taj zadatak", rekla je Isidora.

Foto: S. Lisac/Boom93

Kako kaže, tumačenje više likova bio je možda i najteži zadatak u ovoj predstavi.

“To je možda bio i najteži zadatak zato što treba da vodite liniju lika do jednog trenutka, a između toga imate upad sa drugim likom. Ja sam imala taj problem zato što u drugom činu igram Odiseja koji je lišen svake vrste empatije i odnosa prema tome što se Hekabi dešava i onda nakon trećeg čina sam ja ta koja je žrtva, koja je u poziciji potlačenog, tako da je to bilo izazovno jer sam morala da nađem neke svoje sisteme kojima ću to da tako vodim da bude uvjerljivo i u jednom i u drugom slučaju”, objašnjava glumica.

Foto: S. Lisac/Boom93

Govoreći o saradnji sa Radoslavom Milenkovićem, ističe da je susret sa njim najvažniji u njenom životu jer je za glumca jako važno ko mu je mentor.

“Mislim da su se tako zvijezde posložile da sam imala jako veliku sreću da radim sa takvim profesionalcem, sa takvim intelektualcem, sa takvim umjetnikom i da se naši senzibiliteti o umjetnosti i o tome šta pozorište treba da bude potpuno poklapaju. Zaista sam svakodnevno zahvalna nebesima što ga imam u svom životu. I kao čovjeku i kao nekom budućem stvaraocu otvorile su mi se neke stvari koje nikad ne bih mogla sama da otključam. Imali smo svi zaista veliku sreću što je on naš profesor”, rekla je Isidora.

“Hekaba” ju je navela na brojna razmišljanja. Kako kaže, tekst je veoma bogat, te su zato antičke drame i velike i svevremene.

“Ima toliko tema koje one otvaraju. To su, naravno, pitanje moći, pitanje vlasti, pitanje igre bogova, trenuci kada običan čovek preuzima sudbinu svoju u svoje ruke i kako na to reaguju nebesa. U književnosti se to zove hibris ili prekoračenje – kada se mi usudimo da postignemo nešto blizu bogovima. Ima čak i dozu ženske emancipacije. Bila sam šokirana da kod Euripida postoji ta misao. Tu je i priča o nasilju i toj vrsti osjetljivosti i empatije prema drugom čovjeku. Mislim, sve su to teme kojima se mi dotičemo, kao i tema rata. To je sve što je, nažalost, i do dana današnjeg u našem svijetu i našem društvu i mi nikako ništa da naučimo”, zaključuje Davidović.

Foto: S. Lisac/Boom93

Podsetimo, u predstavi „Antigona“ Slovenskog narodnog gledališča Nova Gorica glumica večeri bila je Arna Hadžialjević u ulozi Ismene, a u predstavi „(Pra)faust“ Beogradskog dramskog pozorišta glumac večeri bio je Ozren Grabarić u ulozi Mefista.

Žiri publike 6. Viminacijum festa čine Vuk Đurović, diplomirani pravnik, Sanja Lisac, novinar, i Jelena Ilić, profesor razredne nastave.