Društvo

Od Ministarstva prosvete preporuke o vakcinaciji, još bez informacija o školskoj godini

Boom93/T.Spasojević

Boom93/T.Spasojević

Dopis ministarstva namenjen je onima koji mogu da se vakcinišu, učenicima, odnosno njihovim roditeljima.

Da je dopis Ministarstva preporuka, a ne obaveza, kaže za Boom93 direktorka Ekonomske škole u Požarevcu, Sibinka Živanović, ali kako kaže, osim što je i roditelje trebalo upoznati sa njim, to je i dalje preporuka koja je prosleđena svim školama u gradu.

Ja sam to odmah prosledila odeljenskim starešinama, odnosno svim nastavnicima, ali pošto su oni još uvek na odmoru i vraćaju se 20. avgusta, nema povratnih informacija, ali pretpostavljam das u oni dalje prosledili roditeljima. To je na nivou preporuke u kojoj se preporučuje da nastavnici takođe prime vakcinu, ali i deca koja pohađaju nastavu”, kaže Živanović.

Kako će biti organizovana nastava, direktorka navodi da se još uvek ne zna, i dodaje da pre 20. avgusta i ne očekuje neke informacije.

Ružić: Nastava zavisi od vakcinacije

Da je namera dopisa bila isključivo u funkciji informisanja o značaju vakcinacije, a ne da poziva na obaveznost, navodi se u saopštenju ministra na sajtu Ministarstva prosvete.

“Apelovali smo i na škole jučerašnjim dopisom da putem svojih kanala komunikacije informišu roditelje o potencijalnim mogućnostima vakcinacije učenika iznad 12 godina, na šta su ukazale domaće zdravstvene ustanove, kao što je Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“, kao i Svetska zdravstvena organizacija, sve u skladu sa preporukom Kriznog štaba”, rekao je Ružić.

Da je način na koji će se nastava realizovati upitan potvrđuje i on, navodeći u saopštenju da će toj odluci prethoditi temeljne analize rizika po zdravlje, pre svega, dece, ali i svih zaposlenih u obrazovno-vaspitnom sistemu.

On dodaje da će članovima Kriznog štaba uskoro predložiti model nastave, ali tek nakon analiza broja zaraženih, vakcinisanih, procenata pozitivnih testova, sprovođenja ključnih mera strategije ublažavanja rizika i drugih pokazatelja na nivou svake lokalne samouprave.