Društvo

Predsednica saveta: Zajedno sa roditeljima radićemo i na zaustavljanju vršnjačkog nasilja

Foto: Božidar Nedeljković
Formiran je lokalni savet roditelja koji čine predstavnici roditeljskih saveta svih osnovnih i srednjih škola, kao i vrtića sa teritorije grada Požarevca. Predsednica lokalnog saveta roditelja je Ana Budimirović Kićanović, na predlog Osnovne škole "Kralj Aleksandar", dok je  za zamenika izabran Miodrag Gajić, na predlog škole Dositej Obradović.

„Roditelji će na ovaj način, preko nas, njihovih predstavnika, moći aktivno da učestvuju u akcijama, kroz davanje mišljenja i iniciranja mera za ostvarivanje prava deteta, unapređenja obrazovanja i vaspitanja, bezbednosti dece i zaustavljanje vršnjačkog nasilja, kao i podizanja svesti svih nas da su deca i obrazovanje stub svakog društva. Nadam se uspešnoj saradnji sa školama i predškolskom ustanovom, kao i lokalnom samoupravom“, rekla je za Boom 93 Ana Budimirović Kićanović.

Predstavnika roditelja i njegovog zamenika u lokalnom savetu, savet roditelja ustanove trebalo bi da predlaže svake radne, odnosno školske godine, najkasnije do prvog oktobra tekuće radne, odnosno školske godine. Prvi i poslednji savet roditelja formiran je 2017. godine.

Lokalni savet roditelja je, između ostalog,  značajan jer će smanjiti jaz između škole i roditelja, te početi sa efektnijim rešavanjem problema, a roditelji će imati veća prava u učestvovanju, planiranju i donošenju odluka,  kao i veću saradnju sa zaposlenima u školama i vrtićima. Osim toga, ukazivaće  na pojave koje štete obrazovnom sistemu, razmenjivaće iskustva i davati predloge za bolje funkcionisanje vrtića i škola, rečeno je na konstitutivnoj sednici nakon formiranja lokalnog saveta.

Podsetimo, Ministarstvo prosvete prepoznalo je značaj roditelja kao učesnika u kreiranju planova i programa vezanim za obrazovanje i bezbednost dece i naložilo da svaka lokalna samouprava formira lokalne savete roditelja, koji će sarađivati sa organizacijama koje deluju, ne samo u oblasti obrazovanja, već i zdravlja, kulture, socijalne zaštite.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Sanja Lisac

Sanja Lisac

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend