Kultura

Autobiografija u formi leksikona – ‘’Abecedar’’ Česlava Miloša

U najnovijem izdanju Supermarketa kulture autor emisije Goran Jovanović predstavio je knjigu autobiografske proze poljskog nobelovca Česlava Miloša, koju je izdala Laguna

Česlav Miloš, čuveni poljski nobelovac, dobar deo svog života proveo je u Sjedinjenim Američkim Državama.

Baner Boom93 Android aplikacijaSjajni pesnik i esejista u manjem obimu pisao je i romane, poput izvrsnog ostvarenja Dolina Ise (knjigu je u SFRJ svojevremeno objavilo Znanje iz Zagreba, u okviru 18. kola svoje famozne edicije ”Hit”, koju je uređivao Zlatko Crnković). Na veliki ekran ovaj roman je preneo ugledni poljski reditelj Tadeuš Konvicki, 1982. godine.

U Abecedaru pisac se opredelio za neku vrstu leksikona, gde kroz imena ili pojmove pruža svom sećanju na volju i podseća na detinjstvo i mladost u Litvaniji i Poljskoj, kao i na svoj stav prema Americi, koja mu je otvorila vrata akademskih krugova, gde je bio uvažavan, cenjen i objavljivan.

Dragocenost knjige su imena vezana za kulturne sfere i toponime Poljske u prošlosti, koja su već pomalo zaboravljena, a Česlav Miloš ih ovde afirmiše i podseća na njihov umetnički doprinos i značaj u njegovom životu i karijeri.

O ovoj svojoj knjizi Česlav Miloš je zapisao: ’’Abecedar sam pisao umesto romana ili kao nešto na granici romana, u skladu s mojim stalnim traganjem za ’obuhvatnijom formom’. Upitao sam se zašto se ne bih oprobao u formi  koju dosad nisam koristio, koja daje mnogo slobode pošto ne juri za lepotom, već registruje činjenice… Čudan je to spektakl i sam sam se, učestvujući u njemu, čudio nekakvom obilju koje je izmicalo rečima… Čitavo klupko isprepletanih sudbina, tragičnih i komičnih; boje, oblici, zvučanje različitih jezika i različitih akcenata.’’

Knjigu Česlava Miloša Abecedar kod nas je izdala Laguna, a kod ovog izdavača možete pronaći, između ostalog, i njegov rani roman Planine Parnasa, kao i pozne eseje Zapisi na salveti.