Kultura

Goran Jovanović o uspesima poljskog filma

Naš filmski kritičar objavio je nedavno svoju novu knjigu filmskih eseja. U knjizi ‘’Poljski film u novom veku’’ (Tercija, Bor, 2021), autor se bavi značajnim uspesima jedne od najzanimljivijih kinematografija u Evropi u poslednje dve decenije.

Filmski kritičar Goran Jovanović, čije kritike i tekstove o filmu redovno možete pratiti na našem portalu, krajem septembra objavio je svoju novu knjigu u kojoj se autor studiozno i analitički bavi estetskim dometima poljske kinematografije u novom veku.

Baner Boom93 iOS aplikacija za VestiOnako kako je to činio u svojim visoko cenjenim knjigama o američkom, britanskom (knjigu ”Zlatna dekada: Britanski film devedesetih” objavio je Boom 93), istočnoevropskom i ruskom filmu, koje se nalaze na policama biblioteka najprestižnijih Univerziteta i filmskih škola u svetu, Jovanović je predstavio suštinske autorske svetove jedne kinaematografije u velikom usponu, ključne pravce i žanrovsko-komercijalne tokove, produkcijske uslove, kao i odjeke ostvarenja na svetskoj filmskoj sceni kroz festivale i nagrade.

Knjiga ”Poljski film u novom veku” spaja najznačajnije periode poljske filmske istorije (kraj pedesetih sa Vajdom, Munkom, Kavalerovičem, Hasom, šezdesete sa Polanskim, Skolimovskim, Fordom, Hofmanom, Konvickim…, talas ”Bioskopa moralne anksioznosti” iz druge polovine sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog veka, koji je na svoj način rušio poljsku komunističku vlast, sa Zanusijem, Kješlovskim, Falkom, Agnješkom Holand, Bajonom, Bugajskim, Kijovskim, Marčevskim, Sanjevskim, Andrejevom, Barbarom Sas) sa najbitnijim autorima nove epohe, koji rade u drugačijim produkcijskim okolnostima.

Goran Jovanović kaže da je prelomio da krene u avanturu  sagledavanja dometa aktuelne poljske produkcije onda kada je ona dobila svog prvog Oskara, za film ”Ida” Pavela Pavlikovskog. Film je nastao 2013, a nagrađen je 2015. godine. Istovremeno njeni autori poput Malgožate Šumovske, Pavlikovskog, Holandove, Jana Jakuba Kolskog, Smažovskog, Krauzea i mnogih drugih počeli su da se sjajno kotiraju na filmskim festivalima u svetu i dobijaju nagrade.

Knjiga Gorana Jovanovića ”Poljski film u novom veku” biće promovisana na 50. FEST-u.