Kultura

Izložba posvećena Žanki Stokić u Kragujevcu

Foto: Kulturni epicentar Rabrovo

Foto: Kulturni epicentar Rabrovo

<div class="font-medium post-intro-content content"> U čast velike srpske glumice i neprevaziđene Nušićeve gospođe ministarke, jedinstvene Žanke Stokić sinoć je u Big Fashion centru u Kragujevcu otvorena izložba fotografija iz života i karijere ove umetnice. </div>

Na postavci fotografija posetioci Big Fashiona mogu da pogledaju fotografije iz njenog bogatog opusa, slike iz predstava ali i boemskog života čuvene Žanke Stokić. Takođe posetioci se mogu i fotografisati sa njenom siluetom u prirodnoj veličini koja ih „dočekuje” na vratima galerije.

Živana Stokić – Žanka (Veliko Gradište 1887 – 1947 Beograd) velika je srpska glumica, najpoznatija po tumačenju likova iz dela Branislava Nušića. Danas se u njenu čast u mestu Rabrovo održavaju pozorišne svečanosti na kojima se dodeljuje plaketa sa njenim likom a u ovom mestu podignut joj je i spomenik.

Baner Boom93 Android aplikacija

Izložbu je sinoć na prvom spratu Tržnog centra Big Fashion otvrila glumica Jasmina Dimitrijević, naravno, monologom Živke iz „Gospođe ministarke”. Proslavu jubileja Žankinog rođenja i njenog prvog pozorišnog nastupa koja se obeležavaju ove godine, upotpunila je u umetničkom delu programa i muzička numera na violi koju je izvela Suzana Vlatković.

Postavka će biti otvorena do 25. marta a tokom vikenda u okviru nje održaće se masterclass „Scenska šminka” umetnice Katarine Stepanović.