Kultura

Knjiga o Kusturici predstavljena u požarevačkoj biblioteci

FOTO: G. Jovanović/Boom93
U Narodnoj biblioteci ''Ilija M.Petrović'' u petak je predstavljena knjiga ''Emir Kusturica: Kult margine'', uz učešće autora Gorana Gocića i izdavača Aleksandra Gajšeka.

Goran Gocić je književnik i filmski kritičar, autor studije o Endiju Vorholu, dobtnik NIN-ove nagrade za roman godine (“Tai“), te pisac proznih ostvarenja “Poslednja stranica Britanija“ i “Čovek iz nehata“.

Knjiga o Kusturici je pre više od dve decenije izašla prvo na engleskom jeziku (Wallflower Press, 2001), zatim doživela svoje objavljivanje na srpskom (SKC, 2005), a povodom 50. FEST-a pojavilo se i najnovije izdanje kao zajednički poduhvat kuće Agape Knjiga i Biblioteke grada Beograda.

“Mislim da je ovakvu knjigu mogao samo Goran Gocić da napiše. Ovako kvalitetno, uzvišeno… Imam i objašnjenje za to. On je zapravo vrhunski književnik, novinar, filmski kritičar. Možda baš kroz tu poetsku dušu, jer je napisao jednu knjigu pesama koja se čita i na radio stanicama, ali i u privatnim društvima koja neguju lepu poeziju, kao i kroz jedno izvanredno osećanje života na Balkanu, on je zapravo bio idealan za pisanje ovako uzvišenog dela. Mislim da je Emir Kusturica upravo kroz svoje filmove predstavio čitavom svetu pa i nama, zašto smo mi ovde na Balkanu zapravo privilegovani ljudi. A to je zato što se nismo odrekli radosti života zarad bilo čega što to zasenjuje, svetlucavo, materijalno. Goran Gocić to prekrasno objašnjava u jednom od poglavlja, da je Emir Kusturica umeo da napravi jednu potpunu inverziju. Zapad, naravno, ima velike autore, kao što su Bergman, Lars fon Trir, i sve je to divno i veliko, ali teme koje oni obrađuju i problemi koje njihovi junaci imaju su uglavnom problemi krize identiteta, besmisla života, depresije, sklonosti ka suicidu. Dok Emirovi junaci žive u kartonskim kućama, nestaju im poslednji novci za hranu, ali oni isijavaju neku radost života“, rekao je Aleksandar Gajšek.

“Kusturica je veoma plodan, ima ogroman opus, ima aktivnosti u deset medija i kako to sažeti? Čini mi se da je kod Kusturice spoj istočnjačkog načina života i zapadne tehnologije  jako moćan bio i specijalno potentan. Kad nekako tako rekonstruišete to deluje vrlo jednostavno, ali niko se toga nije setio sve do 80-ih godina prošlog veka. Počeo je taj trend etno muzike, a pre toga ili nije bio autentični folklor ili je sniman na traljav način. Postojali su umetnici koji su umeli da izvuku tu lokalnu boju i neki autentični folklorni znak, ali nisu raspolagali sofistikacijom u formi, odnosno bili su trapavi u formi. Kod autora kao što su Emir Kusturica ili Kjarostami ili Đang Jimou, postoji taj balans između velike sofistikacije u formi, odličnog vladanja zapadnom tehnologijom i tog poznavanja lokalnog kolorita“, rekao je autor knjige Goran Gocić.

O Gocićevoj knjizi sam Emir Kusturica je izneo sledeći utisak: “Impresioniran sam kvalitetom pisanja u ovoj knjizi. Činjenica da je moj anarhični koncept i iracionalni stav spram života racionalizovan u mojim filmovima, veoma je dobra opservacija. Napisani materijal mi je pomogao dok sam, razmišljajući o budućim projektima, ponovo prolazio kroz različite faze svoje karijere“.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Goran Jovanović

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend