Kultura

Prvi „Karavan umetnosti” započeo u Požarevcu

Foto: J. Milenković/ Boom93

Foto: J. Milenković/ Boom93

Prvi „Karavan umetnosti” u Srbiji, putujuća zajednička izložba afirmisanih likovnih stvaralaca, započeo je u Požarevcu. Izložba koju je pokrenuo Centar za promociju umetnosti i Galerija „Aksios”, uz podršku Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, otvorena je u Galeriji „Obojena svetlost” Centra za kulturu Požarevac.

„Nama je pripala velika čast što je naš grad Požarevac jedan od prvih gradova gde ovaj ‘Karavan umetnosti’ započinje svoje putovanje”, rekla je direktorka Centra za kulturu Galina Perić.

Foto: J. Milenković/ Boom93

Organizator manifestacije „Karavan umetnosti 2023” i osnivač Centra za promociju umetnosti i Galerije „Aksios” Dragan Škrnjić rekao je kako se ideja da se dela koja su stvorena u Galeriji  „Aksios” prikažu u nekoliko galerija u gradovima Srbije rodila još 1994. godine, kada je Galerija i osnovana. Ideja koja se tada nije ostvarila, sada je obnovljena.

„Nekoliko likovnih umetnika koji su izlagali u Galeriji „Aksios” pozvani su da se pridruže i podrže ideju o organizovanju „Karavana umetnosti” i na taj način se pridružimo ljubiteljima umetnosti u lokalnim sredinama, kako bi im svet slikarstva bio lakše dostupan”, rekao je Škrnjić.

Foto: J. Milenković/ Boom93

Posetioci će moći da pogledaju tridesetak radova sedamnaest afirmisanih umetnika. Učesnici Karavana umetnosti 2023. godine su: Aleksandar Cvetković, Dragan Milosavljević, Dragan Mišković, Jovan Rakidžić, Milan Blanuša, Milan Živković, Milenko Mihajlović, Milica Trnavac, Miodrag D. Jelić, Miroljub Filipović Filimir, Miroslav Arsić, Miroslav Jovanović, Nenad Stanković, Rade Dimitrijević, Radovan Trnavac Mića, Srećko Zdravković i Suzana Stojadinović.

Nekoliko umetničkih dela, među kojima je i rad Miroslava Arsića, koji je poreklom iz Požarevca, deo su kolekcije Dragana Radivojevića, kolekcionara i ljubitelja umetnosti.

„’Karavan umetnosti’ će se vremenom proširiti sa još više umetnika, a naročitu pažnju posvetićemo malim umetnicima koji još nisu stekli punu afirmaciju”, istakao je Škrnjić.

Na otvaranju izložbe govorio je i Miroljub Filipović Filimir, akademski slikar i član Umetničkog saveta Galerija „Aksios”.

„U velikim narodima i gotovo svim drugim manjima narodima kultura ima značajno mesto, likovna kultura posebno. To je ovde zadnjih decenija, izgleda, zaboravljeno. Ja pamtim mnogo bolja vremena kada sam bio mlađi i kada sam manje vredeo i manje znao, a život mi je bio lepši. Ne kažem da je sada mnogo loše, ali nije dobro da ovu zemlju predstavljaju samo sportisti. Naravno da to oni zaslužuju, ali treba da se izborimo i da likovna, dramska i druga umetnost bude pravi reprezent svih naših vrednosti. Ljubav prema umetnosti i umetnost donose radost ljudima. Što više ljudi bude gledalo radove umetnika, i svet će biti bolji”, rekao je Filipović.

Foto: J. Milenković/ Boom93

On je istakao da u ovoj izložbi ne postoji nikakav materijalni interes.

„Ne očekujemo materijalni interes, ali očekujemo da svaka slika koju smo napravili, svaki umetnički rad bude u oku posmatrača, jer samo će onda i tada živeti”, naveo je Filipović.

Jedan od ciljeva ove manifestacije je decentralizacija likovne kulture i kulture uopšte.

„Decentralizacija umetnosti treba da bude prava. Iz dosadašnjeg iskustva, ona nije bila prava. Sada ćemo, verujem, uz pomoć Kulturno-prosvetne zajednice koja ima ogromno iskustvo u decentralizaciji kulture i pomaganju svih umetničkih aktivnosti, za godinu-dve postići značajne rezultate”, rekao je Filipović.

Kulturno-prosvetna zajednica Srbije je pokrovitelj ove manifestacije. Živorad Ajdačić, dugogodišnji sekretar Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, na otvaranju izložbe pročitao je nekoliko citata o umetnosti velikih slikara i pisaca.

Foto: J. Milenković/ Boom93

Umetnici čiji radovi su izloženi u okviru Karnevala umetnosti su, kako kaže, dobili  najznačajnija priznanja u oblasti likovnih umetnosti.

„Neki od njih dobitnici su i najvećih priznanja u oblasti kulture Srbije – Vukove nagrade, Zlatne značke i Zlatnog beočuga, koje dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije i Beograda”, rekao je Ajdačić.

Prema njegovim rečima, veći deo likovnih umetnika poseduje međunarodne nagrade i priznanja.

„Ne zaboravimo da u Parizu veći deo naših slikara ima najveća priznanja koja dodeljuje Legija časti”, podsetio je Ajdačić.

Izložba će u Požarevcu biti otvorena do 12. juna, nakon čega će se preseliti u druge galerije Braničevskog okruga, odakle će nastaviti put u gradove širom Srbije.

Foto: J. Milenković/ Boom93