Kultura

Sećanje na ratno detinjstvo

smart

smart

U emisiji <em>Supermarket</em> <em>kulture</em>, autor Goran Jovanović predstavio je roman velikog mađarskog pisca Đerđa Konrada ‘’Odlazak od kuće i povratak kući’’, koji je kod nas objavila izdavačka kuća Arhipelag.

Đerđ Konrad (1933-2019) verovatno je najveći mađarski pisac u 20. veku i jedan od najcenjenijih u Evropi.

Onako kako to često čine veliki pisci pred kraj karijere ili života, okrećući se detinjstvu i mladosti, koje sagledavaju sa bogatim životnim i spisateljskim iskustvom, izbrušenog stila, tečne naracije i mudrih zapažanja o životu i karakteristikama vremena, tako je i Đerđ Konrad uradio u svojoj knjizi Odlazak od kuće i povratak kući.

Ta biografska proza opojnog stila i izvrsnih zapažanja o jednom ipak lepom detinjstvu, koje će pomračiti užasi proganjanja i uništavanja mađarskih Jevreja, kojima pripada i Konradova porodica, govori o dečjem pogledu na čari i tegobe života, ali sadrži i sjajne opservacije o epohi i Drugom svetskom ratu, reflektovanju turbulencija svetskog zamaha na jedno malo mesto i ponašanje ljudi u njemu, kao što je rodna varoš Đerđa Konrada – Berećoujfalu.

Konrad je slavu uglednog evropskog pisca, uz činjenicu da je bio značajna figura disidentskog pokreta u vreme komunističkog režima, postigao zahvaljujući sjajnim romanima Posetilac, Osnivač grada, Gubitnik, Vrtna zabava, Kameni sat, kao i knjigama eseja.

Zajedno sa Danilom Kišom i Milanom Kunderom, a ja bih sa naše strane pridodao još i Aleksandra Tišmu, tretiran je kao najbolji predstavnik talasa angažovane srednjoevropske književnosti iz druge polovine 20. veka.