Kultura

U Narodnoj biblioteci održana promocija romana Slavice Mastikose

Foto: Narodna biblioteka „Ilija M. Petrović”

Foto: Narodna biblioteka „Ilija M. Petrović”

U Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović” Požarevac, sinoć, 16. marta, održana je promocija romana „Preludijum” Slavice Mastikose.

Publika je imala priliku da se upozna sa dosadašnjim književnim opusom autorke, kao i da sazna u čemu nalazi inspiraciju i šta je podstaklo da napiše ovakvo književno delo. Radnja romana proteže se kroz čitav 20. i zalazi u 21. vek. U okviru romana, nalazi se drugi roman, koji je deo celine.

Glavne junakinje su majka Sonja i ćerka Vesna, koje se 1999. godine nalaze pod naletom bombi zatvorene u podrumu. Ali, veću teskobu od bombi u njihovim dušama izaziva jaz koji preti da ih razdvoji, nastao usled jedne porodične tajne.

Roman ima mnogo likova i svi imaju imena, sem onih likova koji ne spadaju po svojim postupcima u pozitivne likove. Oni su jednostivano dati kao ujak, otac, popadija. S druge strane, neka imena su deo karaktera likova, kao što je npr. Stamena, Nestor, Vasilila, Anđelija itd.

Unutrašnjost bića svakog lika slikovito je opisana, ali fizičke osobine nisu. Pisac je namerno prepustio čitaocu da im sam dodeli fizičke karakteristike.

Uz događaje iz života likova, date su i opisane prilike društva i istorije Srbije u vreme Velikog rata, Drugog svetskog rata, poratnim vremenima, pa sve do savremene istorije.

Umetnost je još jedna spona koja povezuje glavne aktere romana. Violina, koja čuva mnoge uspomene, bila je izložena na samoj promociji. Za nju se vezuje istinita životna priča autorke, sudbina rođaka koji je tvorac ovog instrumenta, kao i priča o njegovom tragično preminulom sinu. Može se reći da je violina glavna junakinja romana, pa se kao takva našla i na naslovnoj strani knjige.

Roman „Preludijum” doživeo je brojne pozitivne kritike od najeminentnijih ljudi iz struke.