Kultura

Četvrte takmičarske večeri izvedena plesna predstava o odnosu čoveka i prirode (FOTO)

Foto: S. Lisac/Boom93

Foto: S. Lisac/Boom93

Četvrte takmičarske večeri 20. Amaterskih glumačkih svečanosti "Milivojev štap i šešir" izvedena je savremena plesna predstava "Ubili smo mamu, zamalo" Kreativnog centra "The State of Art" Pančevo.

Specijalnu nagradu za slikoviti prikaz lika dobio je Aleksander Zain, koji je tumačio ulogu Čoveka.

Foto: S. Lisac/Boom93

Po oceni žirija, četvrti nosilac Milivojevog štapa je Alisa Oravec, koja je tumačila ulogu Majke Zemlje. Alisa Oravec je i reditelj ove predstave.

Foto: S. Lisac/Boom93

Kroz ples akteri predstave publici donose priču o odnosu čoveka i prirode, upozoravajući na katastrofalne posledice po čoveka koji prirodu uništava. Iako priroda, kao majka, pokušava čoveka da vrati na pravi put, čovek je obuzet željom za prosperitet, i to po svaku cenu. Jedna od poruka predstave je da čovek treba da se probudi iz materijalnog sveta.

Večeras, 1. marta, sledi predstava "Normalan a lud" Pozorišta "Milivoje Živanović" Centra za kulturu Požarevac, u režiji Vladimira Đorđevića. Intervju sa rediteljem pročitajte na LINKU.

Podsetimo, do sada su se u takmičarskom delu, osim Kreativnog centra "The State of Art", predstavili: Gradsko pozorište Jagodina, sa predstavom "Omča", Amatersko pozorište "Đorđe Damjanov Đekša" iz Jaše Tomića, sa predstavom "Pop Ćira i pop Spira" i Akademsko pozorište SKC Kragujevac, sa predstavom "Bečka stolica".

Repliku Milivojevog štapa dobili su: Bojan Miloradović za ulogu Obrada Srećkovića u predstavi "Omča", Aleksandra Radivoj za ulogu Side u predstavi "Pop Ćira i pop Spira" i Stefan Vuković, koji je tumačio ulogu muškog lika u predstavi "Bečka stolica".

Iz kruga svakovečernjih dobitnika štapa žiri na kraju festivala bira i sveukupnog pobednika, koji dobija Milivojev šešir, i tako kompletira nagradu (Milivojev štap i šešir).

Foto: S. Lisac/Boom93

Žiri festivala ove godine čine reditelj Božidar Đurović, predsednik žirija, kao i Gordan Bojković, direktor Narodnog muzeja, i Dragana Ivošević, profesorka u penziji. 

Selektor 20. Amaterskih glumačkih svečanosti "Milivojev štap i šešir" je glumac i reditelj Aleksander Bako.

Kao prateći program festivala organizovana je izložba kostima Tine Leposavić, koju publika može pogledati tokom trajanja festivala.

Foto: S. Lisac/Boom93
Foto: S. Lisac/Boom93
Foto: S. Lisac/Boom93
Foto: S. Lisac/Boom93