Kultura

Alisa Oravec: Treba izaći iz zone komfora i otići korak dalje (VIDEO)

Foto: S. Lisac/Boom93

Foto: S. Lisac/Boom93

Alisa Oravec četvrti je nosilac Milivojevog štapa na 20. Amaterskim glumačkim svečanostima “Milivojev štap i šešir”. U predstavi “Ubili smo mamu, zamalo”, koju je sama i režirala, tumačila je ulogu Majke Zemlje. Sa Alisom Oravec razgovarali smo o ovoj predstavi, o tome kako publika reaguje na plesne predstave, kao i o tome koliko se u umetnosti obrađuju teme ekologije.

Kako kaže za Boom 93, glavnu nagradu nije očekivala.

“Ovo je stvarno jedna velika stvar za nas, jer se bavimo plesnim predstavama. Uglavnom ne ulazimo u konkurencije pozorišnih predstava, ali je ovo nešto inovativno, nešto savremeno, a tema je jako važna i to nas je onda podstaklo da na neki sasvim novi način prikažemo ono što je važno za sve nas”, kaže Oravec.

Predstava “Ubili smo mamu, zamalo” nastala je kao njen master rad na Institutu za umetničku igru, pod mentorstvom profesorke Dijane Milošević. Međutim, prema njenim rečima, to je bio samo jedan deo celokupne predstave.

“Nadalje sam nastavila da je razvijam. Okupila sam ekipu koja želi da radi i da učestvuje u jednom takvom projektu i nastavili smo da nadograđujemo, da istražujemo, da zajedno radimo. Predstava se igra od 2021. sve do danas”, navodi Oravec.

Foto: S. Lisac/Boom93

Alisa Oravec smatra da nekada ume biti teško da se poruka predstave publici putem pokreta i plesa.

“S druge strane, publika to jako dobro prihvata, sudeći po aplauzima koje dobijamo i komentarima nakon predstava. Mislim da im se dopada. Smatram da treba izaći iz zone komfora i otići korak dalje”, kaže Oravec.

Kada su u pitanju ekološke teme, Alisa Oravec misli da ima dovoljno umetnika koji su svesni ovih tema, ali da  nikad nije dovoljno jer se stanje ne popravalja.

 “Treba da utičemo na ljude da što više razmisle o tome”, zaključuje Oravec.

Foto: S. Lisac/Boom93

Podsetimo, pored Alise Oravec, repliku Milivojevog štapa dobili su Bojan Miloradović za ulogu Obrada Srećkovića u predstavi "Omča", Aleksandra Radivoj za ulogu Side u predstavi "Pop Ćira i pop Spira" i Stefan Vuković, koji je tumačio ulogu muškog lika u predstavi "Bečka stolica".

Iz kruga svakovečernjih dobitnika štapa žiri na kraju festivala bira i sveukupnog pobednika, koji dobija Milivojev šešir, i tako kompletira nagradu (Milivojev štap i šešir).

Žiri festivala ove godine čine reditelj Božidar Đurović, predsednik žirija, kao i Gordan Bojković, direktor Narodnog muzeja, i Dragana Ivošević, profesorka u penziji. 

Foto: S. Lisac/Boom93
Foto: S. Lisac/Boom93
Foto: S. Lisac/Boom93