Moj grad

„Marlen Ditrih: Pet tačaka optužnice“: Životna priča legende klasičnog holivudskog filma

Foto: S. Lisac/Boom93

Foto: S. Lisac/Boom93

Četvrta takmičarska predstava izvedena na 6. Viminacijum festu bila je „Marlen Ditrih: Pet tačaka optužnice“ u koprodukciji Narodnog pozorišta u Sarajevu, Festivala Mittelfest Cividale u Italiji i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Ulogu legendarne glumice tumačila je Mirjana Karanović, koju je žiri publike proglasio glumicom večeri.

Kroz imaginarno suđenje Marlen Ditrih prikazana je njena životna priča i šta je to u njenoj ličnosti što ju je učinilo mitom. 

Foto: S. Lisac/Boom93

Marlen Ditrih optužena je za izadaju domovine, za učešće u američkoj vojsci, za to da je loša majka jer je karijeru stavila na prvo mesto, kao i za raskalašan ljubavni život i odnose i sa muškarcima i sa ženama.

Marlen Ditrih odbila je da podrži nacističku propagandu i Adolfa Hitlera. 

Foto: S. Lisac/Boom93

Imala je nekonvencionalan način života i prkosila tradicionalnim očekivanjima.

Predstavu prati i video art na kojima su prikazane scene rata. Video art potpisuje Dino Hujić, a video produkciju Source Production. Direktor fotografije je Alen Alilović.

Foto: S. Lisac/Boom93

Ovaj komad napisao je i režirao Haris Pašović. 

Sudije nemačkog tribunala, hor i druge likove iz Marleninog života igraju Mona Muratović, Elmir Krivalić i Enes Salković.

Foto: S. Lisac/Boom93

Večeras, 22. juna, biće izvedena poslednja takmičarska predstava ovogodišnjeg festivala - “Lutka sa kreveta broj 21”, u koprodukciji Beoarta, Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i Kulturnog centra iz Pančeva. Režiju potpisuje Slobodan Branković.

Podsetimo, predstava „Antigona“ Slovenskog narodnog gledališča Nova Gorica, izvedena u Amfiteatru Arheološkog parka „Viminacijum“, otvorila je 6. Viminacijum fest. Glumica večeri bila je Arna Hadžialjević u ulozi Ismene.

Druga takmičarska predstava bila je „(Pra)faust“ Beogradskog dramskog pozorišta, u režiji Borisa Liješevića. Glumac večeri bio je Ozren Grabarić u ulozi Mefista.

Treće večeri publika je gledala studentsku predstavu "Hekaba" Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Akademije i Narodnog pozorišta Republike Srpske, u režiji Radoslava Milenkovića. Najbolja glumica predstave bila je Isidora Davidović, koja je tumačila ulogu Hekabe, Odiseja i zatočenice.

Kao uvod u Viminacijum fest, u nedelju, 16. juna, u Narodnom muzeju Požarevac izvedena je predstava "Patrijarh Pavle među ljudima i neljudima" Srpskog pozorišta u Budimpešti.

Žiri publike 6. Viminacijum festa čine Vuk Đurović, diplomirani pravnik, Sanja Lisac, novinar, i Jelena Ilić, profesor razredne nastave.

Na kraju festivala stručni žiri dodeliće dve nagrade: Viminacium Maximus, nagradu za najbolju predstavu, i Zlatnu fibulu, nagradu za najboljeg glumca ili glumicu festivala.

Stručni žiri 6. Viminacijum festa čine Biljana Keskenović, prvakinja drame Narodnog pozorišta Sombor, Petar Srpčić, reditelj i direktor Mestnog gledališča Ptuj iz Slovenije, i Branislav Nedić, dramaturg i upravnik Kruševačkog pozorišta. 

Foto: S. Lisac/Boom93
Foto: S. Lisac/Boom93
Foto: S. Lisac/Boom93