Društvo

Uglja i dalje nema: Penzioneri zakazali novi protest

FOTO: Boom93/N.Stojićević
Penzioneri kojima uplaćeni ugalj još uvek nije isporučen primorani su na novi protest, koji je zakazan za 15. novembar u 9 časova ispred Gradske uprave, kaže za Boom93 Dobrivoje Obradović, predsednik protestnog odbora.

Kako dodaje,  ovo je ustvari protest koji je bio planiran za 31. oktobar, ali nije održan, jer im je tada obećano da će uglja biti.

“Međutim, iako smo mi spiskove dostavili gradskoj upravi i službi gradonačelnika, ništa još uvek nije urađeno. Protest je zakazan i biće održan ukoliko ne krene isporuka uglja penzionerima. Danas sam dobio informaciju iz Službe prodaje Površinskih kopova da su dobili spiskove i da užurbano rade na tom pitanju i spremaju ugalj. Međutim, kako nemamo ništa napismeno  niko nam ništa ne garantuje mi smo protest zakazali. Ukoliko se u međuvremenu potpiše sporazum odnosno ugovor između udruženja penzionera i Površinskih kopova i počne se sa nekom isporukom, a to je teško da će se desiti do utorka, možda i odustanemo, ali za sada idemo na protest”, navodi Obradović.

Protest će prema najavama početi u 9 časova u utorak ispred Gradske uprave, nakon čega će penzioneri prošetati gradom, od parka preko kružnog toka i Tabačke čaršije i vratiti se na početno mesto okupljanja u Gradski park.

“Deceniju unazad ugalj se po istom principu isporučuje penzionerima, ali je sada neko odlučio da taj ugalj može da proda na crnom tržištu”, zaključio je Obradović.

Kako Boom93 saznaje iz Gradske organizacije invalida rada i oni će se priključiti protestu, jer kako nam je rečeno umesto da se čitava procedura oko isporuke uglja pojednostavi, ona se komplikuje novim zahtevima koji su upućeni udruženjima penzionera.

„Tražili su nam potvrde iz Fonda PIO da li je ugalj isplaćen. Međutim, kako su to poverljivi podaci, Fond je odgovorio da te podatke ne mogu da daju zbog osetljivosti podataka ni udruženjima kao poveriocima. Poslali su naše zahteve za Beograd. Čekamo odgovor koji već znamo. A za svakog.penzionera koji je uplatio na blagajni od Udruzenja traže potvrdu iz banke o uplati pazara i uz svaku potvrdu fotokopirane uplatnice, što je neizvodljivo za kratko vreme. Mi smo počeli da upisujemo ugalj za 2022. godinu još u novembru prošle godine i to je neizvodljiv posao koji oni traže od nas da prikupimo sve te papire”, naveli su iz Gradske organizacije invalida rada.

Podsetimo, penzioneri su prvi protest zbog neisporuke uplaćenog uglja održali 3. oktobra, a tada im je obećano da će uglja biti.

Međutim, kako ni posle mesec dana niko od njih nije dobio ogrev ponovo su pokrenute priče o protestu nakon čega im je dostavljena nova cena uglja od 8.800 dinara i informacija da razliku treba isplatiti odjednom.

FOTO: I. Vasić

Nakon toga stvorene su ogromne gužve ispred Udruženja penzionera kada je veliki broj najstarijih sugrađana došao da uplati razliku u ceni uglja, ali ni tada im nije garantovano da će ugalj dobiti zbog čega je Gradska organizacija invalida rada prestala sa primanjem uplata.

Kako ni jedna tona uglja nije isporučena nijednom penzioneru ni posle skoro mesec ipo dana od obećanja koje su dobili od Gradske uprave, najstariji sugrađani su rešili da svoju ogorčenost i razočaranje još jednom iskažu protestom uz očekivanja da će ovog puta dobiti isplaćeni ogrev.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

3 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Da li su Kopovi svojim radnicima tražili potvrdu da nisu priključeni na parovid ( Toplifikaciji ),pa su upisivali po 20t. Uglja da bi ga preprodali ! 25 god. Sam radio u PD TEKO i otišao u invalidsku penziju da bi sad molio nekog megatred menadžera da mi da ugalj. Sramota s

  • Nije to u redu da neko ima grejanje(gradsko) a neko da nema.Da nema mogućnost da se drugačije greje sem uglja. Gradska uprava je totalno zakazala, prema građanima penzionerima.

  • godinama unazad se vrsi eksproprijacija zemljista, radi sirenja kopova, gradi se treci blok, i sad nema uglja ?????

%d bloggers like this:
Send this to a friend