Kultura

Otvoren festival „Kustendorf”, u takmičarskom programu 14 filmova

Foto: YouTube skrinšot

Foto: YouTube skrinšot

Međunarodni filmski i muzički festival „Kustendorf” otvoren je u Mokroj Gori, pod sloganom „Umetnost iznad svega”, a održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije i Mećavnik grada, koji je osnovao filmski reditelj Emir Kusturica, ujedno osnivač, programski selektor i direktor festivala.

Festival traje do 29. januara, u takmičarskom programu je 14 filmova, a za nagrade – Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje, nadmetaće se filmski autori iz Mađarske, Srbije, Rusije, Uzbekistana, Izraela, Grčke, Češke, Irana, Slovačke, Mongolije i Švajcarske.

Međunarodni žiri čine italijanska rediteljka Suzana Nikjareli, glumac Slavko Štimac i izraelski producent, reditelj i scenarista David Noj. Nagrada festivala „Drvo života” biće dodeljena Dušanu Kovačeviću.

Otvarajući festival, ministarka kulture Maja Gojković je ocenila da je „Kustendorf” „jedan od najinspirativnijih kulturnih događaja u regionu, Evropi i svetu, na kome se slavi visoka umetnost i autorski film kao njen važan deo”.

„Slogan ovogodišnjeg festivala je ’Umetnost iznad svega’ i on verno opisuje životni i stvaralački put našeg domaćina, Emira Kusturice, koji je veliki i priznat umetnik i jedan od simbola najvećih uspeha jugoslovenske i srpske kinematografije. Zahvaljujući prvenstveno njemu, Srbija ima autentični filmski festival koji je istinski praznik umetnosti”, rekla je Gojković.

Ona je ocenila i da je „Kustendorf” od svog nastanka „svrstan među najbolje svetske filmske festivale, što je od velikog značaja i za afirmaciju naše kulture i Srbije u međunarodnim okvirima”.

Osnivač, programski selektor i direktor festivala Emir Kusturica ovogodišnji program ocenio je kao „veoma zanimljiv” i najavio da će „nastupiti autori koji mogu da brane svoju umetnost” jer će biti prikazani filmovi „koji dopiru do najsnažnijih ljudskih osećanja”.

„Filmovi naših gostiju u minulim godinama su bili veliki umetnički dometi, a njihovo dejstvo poput liturgije budilo najdublja osećanja učvršćujući često našu savest koja nas svakodnevno održava na našem životnom putu između haosa i reda”, naglasio je Kusturica.