Izbori 2024

Šta su sve obećali kandidati sa lista za odbornike za lokalne izbore

FOTO: Boom93/R. Momirović

FOTO: Boom93/R. Momirović

Građani 88 gradova i opština u Srbiji izaći će 2. juna na lokalne izbore kako bi izabrali svoje predstavnike. Izborna tišina za ove izbore počinje u ponoć i trajaće sve do zatvaranja birališta.

Kandidati su poslednjih dana pojačali svoje aktivnosti, organizovali susrete sa građanima, obećavajući razne projekte i reforme. S obzirom na broj prijavljenih kandidata i partija, građani Požarevca imaće priliku da biraju između sedam izbornih lista, a sa nekima od njih Boom 93 je u okviru serijala “Zumiranje – Izbori 2024” razgovarao o obećanjima i planovima koji bi po njihovom mišljenju zadovoljili potrebe najvećeg broja građana i građanki. 

Slobodan Vasić -  prvi na listi “Moj Grad, Moje Selo – Moji Ljudi”, koalicije Dosta je Bilo, Srpski Pokret Dveri

FOTO: Boom93Slobodan Vasić

Smatra da bi uvođenje domaćinskog upravljanja sredstvima građana i redovno izveštavanje o budžetskim izdacima bili ključni koraci ka odgovornijem i efikasnijem upravljanju. Rešavanje problema u gradu Vasić vidi u korišćenju prirodnih resursa i kulturne baštine za održivi razvoj grada. Povratak na tradicionalne sektore može doneti dugoročne benefite za lokalnu zajednicu, obezbeđujući stabilnost i rast.

“Iza i oko Požarevca je bogata ravnica, nepresušan izvor žitarica i uljarica. Na tom izvoru i kuluturnoj baštini treba graditi Požarevac. Kroz poljoprivredu i prerađivačku industriju potom turizam. Ovo nije ništa novo nekada je cela desna strana industrijske zone je bila baš to, prerađivačka MIP, Voćeprodukt, FSH Stižanka, da ne spominjem Žitostig I Bambi.”

Ljiljana Ugrinović -  Nosilac izborne liste Vlaške stranke 

“Naš plan je rekonstrukcija ulica u gradu i selima, adekvatna vodovodna, kanalizaciona, toplifikaciona mreža. Zalagaćemo se za veći budžet za infastrukturne namene.Po pitanju obrazovanja Ugrinović navodi da će raditi na unapređenju dualnog obrazovanja odnosno fokusiraće se na obrazovne profile koji su traženi na tržištu rada.

Ugrinović smatra da su socijalna i manjinska pitanja “uvek “rak rana” svake vlasti.

“Našim učešćem u vlasti bi se stvorili uslovi za izdvajanje znatno većih sredstava za te namene.”

dr Zvonko Blagojević - Nosilac liste grupe građana Iskorak 

“Potrebno je konačno završiti projekte za rekonstrukciju stare bolnice u Požarevcu i tad iz pomoć republičkih sredstava, koja su bila raspoloživa još pre 5 godina, realizovati taj projekat koji je važan kao i potpuno osposobljavanje nove bolnice. Uz obezbeđenje većeg broja i većih iznosa stipendija, posebno pripremati kadar srednjih medicinskih škola i fakulteta za zapošljavanje u Gradu kao i obezbeđivanja specijalizacija za što više lekara. Na taj način bi se popravilo stanje nedostatka medicinskog osoblja svih specijalnosti i omogućilo funkcionisanje seoskih ambulanti. Posebna pažnja treba da se posveti lošoj primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Kostolcu i lošoj organizaciji službe hitne pomoći u tom gradu.”

Nikola Lazić - prvi na listi “Jedina nada za Požarevac – Pokret obnove Кraljevine Srbije"

 

Lazić je istakao planove za razvoj turizma u gradu,  uključuju izgradnju zoo vrta i Dino parka na prostoru Ljubičeva kao i „Akva parka“ na čuvenoj gradskoj plaži „Topoljar“ u Kostolcu. 

“Izgradnjom dunavskog keja bi zaokružili jednu investicionu Turističku ponudu, koja bi pozitivno uticala na sve žitelje Požarevca i Kostolca u sadržajnom smislu.”

“Obećavamo transparentnost u radu, drugačiju političku kulturu u gradu, utemeljenu na uvažavanju različitosti i afirmisanja patrijarhalnih, domaćinskih vrednosti.Tražimo podršku svih građana Požarevca i Kostolca kojima su na prvom mestu porodica, tradicionalne, srpke i duhovne vrednosti.”

Dragana Spasojević - nosilac liste koalicije “Biram borbu – Požarevac”

Spasojević kaže da se kompletan program ove koalicije prepliće i kroz različite aspekte života u Požarevcu, obuhvatajući sve od komunalne infrastrukture do društveno-kulturnih inicijativa.

“Unapređenje komunalne infrastrukture, javnog prevoza i biciklističke infrastrukture ne samo da rešava saobraćajne zastoje i smanjuje aero - zagađenje, već pozitivno utiče i na kućni budžet naših sugrađana.”

"Izgradnja gradskog gerontološkog centra omogućilo bi brigu o licima koji su naš grad izgradili, u kome su privređivali i doprinosili čitav svoj radni vek, a takođe bi bili u blizini svojih najmilijih."

Gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović sa liste „Aleksandar Vučić – Požarevac sutra”

Foto: Boom93/M. Veljković

“Nastavićemo sa realizacijom ključnih projekata, uključujući završetak postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, izgradnju toplopredajne stanice, obnovu galerije Milene Pavlović Barili, kao i rekonstrukciju Doma vojske. Takođe, fokusiraćemo se na unapređenje infrastrukture grada, što obuhvata uređenje parka, Trga Radomira Vujovića, gradskih pijaca i kompleksa oko Hale sportova, gde je planirana izgradnja zatvorenog bazena, kao i uređenje Bambi parka. Nastojaću da odgovorim na potrebe građana kada je socijalna sfera u pitanju.” 

Pod rednim br. 4. izlazi izborna lista grupe građana “Mi – Glas naroda – Požarevac” sa kojima nismo uspeli da stupimo u kontakt.