Moj grad

Mirjana Karanović: Mislim da je osećanje nedostatka ljubavi nešto što mori mnoge generacije (VIDEO)

Foto: S. Lisac/Boom93

Foto: S. Lisac/Boom93

Mirjana Karanović je po odluci žirija publike najbolja glumica četvrte takmičarske večeri 6. Viminacijum festa. U predstavi “Marlen Ditrih: Pet tačaka optužnice” tumačila je ulogu legendarne holivudske glumice. Sa njom smo razgovarali o izvođenju predstava na otvorenom, o Marlen Ditrih i o jednoj od tačaka optužnice.

Na drugom Viminacijum festu, održanom 2019. godine, Mirjana Karanović bila je najbolja glumica festivala. Na ovogodišnjem festivalu publika ju je gledala u ulozi Marte u predstavi “(Pra)faust” Beogradskog dramskog pozorišta i u ulozi Marlen Ditrih u predstavi “Marlen Ditrih: Pet tačaka optužnice”, koja je rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta u Sarajevu, Festivala Mittelfest Cividale u Italiji i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

“Kad sam prošli put igrala, to je bilo pre pet godina, scena se nije nalazila na ovom mestu. Bilo je u dvorištu zgrade. Bilo je malo drugačije, intimnije. Ali i ovde je isto lepo. Mislim da je jako teško igrati na otvorenom. Potpuno je druga koncentracija i druga je komunikacija sa publikom. I onda ove klimatske promene… Sve je protiv pozorišta na otvorenom leti”, rekla je Mirjana Karanović za Boom 93.

Foto: S. Lisac/Boom93

Kako kaže, Marlen Ditrih bila je njena omiljena glumica i pre nego što je radila ovu predstavu.

“Volela sam tu njenu drskost, taj bezobrazluk, neobaziranje šta ko misli. Bila je potpuno posebna i, za razliku od ostalih glumica iz tog vremena, nije bila u kalupu. Tada su mnoge glumice bile poznate i bile su zvezde, ali kao da je neko drugi planirao i za njih uređivao kakav tip žene one predstavljaju. Ona i reditelj Jozef fon Šternberg, koji je takođe bio Nemac, Jevrejin Holivudu su dali nešto što Holivud nije imao –  jednu ženu  koja iskače iz okvira te neke američke lepotice, idealne žene. Ona je poremetila mnoge vrednosti i ono što se očekuje od glumica”, navodi Karanović.

Foto: S. Lisac/Boom93

Ono u čemu se poistovetila sa Marlen Ditrih jeste to što je imala sebe i nije marila šta drugi misle.

“Nije se bojala da li će joj karijera propasti ako se obuče u muško odelo. Ona je jedna od prvih glumica koja je nosila muška odela i poigravala se sa rodnim ulogama. Nije marila šta će biti ukoliko se prijavi u vojsku. Radila je ono što je ona mislila da je ispravno”, kaže glumica.

Foto: S. Lisac/Boom93

Druga tačka optužnice bila je da je Marlin Ditrih loša majka, te da je svoje dete napustila kako bi se posvetila karijeri. Pitali smo Mirjanu Karanović koliko se žene koje žele da izgrade karijeru i danas prvenstveno posmatraju kroz prizmu majčinstva.  

“Pretpostavljam mnogo i danas. Ja nisam majka, tako da ne mogu da govorim u ime majki šta one doživljavaju. Ali ono što čitam i pratim po novinama i magazinima i raznim emisijama jeste da je roditeljima je danas teže nego ikada”, navodi glumica.

Njeno mišljenje je da su od svojih roditelja nasledili neke obrasce vaspitanja koji danas nisu prihvatljivi.

“Nekad se sve rešavalo po kratkom postupku. Roditelji istuku dete kada pogreši i tako ga ućutkaju. Pokazalo se da mnoga deca imaju probleme posle u životu zbog tog nasilja koje dožive kao mali ili zbog straha da ih roditelji time napuštaju, da ih ne vole dovoljno. Generalno, ja mislim da je osećanje nedostatka ljubavi nešto što mori mnoge generacije. Postoji ta čežnja da vas vole, da budete voljeni, da budete primećeni i onda roditelji idu u drugu krajnost danas. Ne sprečavaju decu skoro ni u čemu. Povlađuju jer ne znaju više šta i kako. Tako da mislim da je potrebno nekoliko generacija da ljudi uopšte shvate kako komunicirati sa decom. Oni i jesu mali ljudi, ali istovremeno su i neko kome su odrasli jako potrebni. Ne mogu da prežive sami”, zaključuje Mirjana Karanović.

Predstava “Marlen Ditrih: Pet tačaka optužnice” autorski je projekat Harisa Pašovića.

Foto: S. Lisac/Boom93

Podsetimo, u predstavi „Antigona“ Slovenskog narodnog gledališča Nova Gorica glumica večeri bila je Arna Hadžialjević u ulozi Ismene, u predstavi „(Pra)faust“ Beogradskog dramskog pozorišta glumac večeri bio je Ozren Grabarić u ulozi Mefista, a u predstavi “Hekaba” Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Akademije i Narodnog pozorišta Republike Srpske  glumica večeri bila je Isidora Davidović u ulozi Hekabe, Odiseja i zatočenice.

Žiri publike 6. Viminacijum festa čine Vuk Đurović, diplomirani pravnik, Sanja Lisac, novinar, i Jelena Ilić, profesor razredne nastave.

Foto: S. Lisac/Boom93