Moj grad

Izvedena poslednja takmičarska predstava 6. Viminacijum festa

Foto: S. Lisac/Boom93

Foto: S. Lisac/Boom93

Poslednje takmičarske večeri 6. Viminacijum festa izvedena je predstava „Lutka sa kreveta broj 21“, rađena u koprodukciji Beoarta, Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i Kulturnog centra iz Pančeva.

Reditelj predstave je Slobodan Branković, a rađena je po tekstu Đorđa Lebovića.

Predstava donosi tešku i potresnu priču o preživeloj logorašici Vilmi, “lutki” iz Kuće lutaka pod komandom esesovca. 

Foto: S. Lisac/Boom93

Kroz Vilminu priču otvaraju se teme o posledicama rata, zverstvu koje ljude u ratu obuzima, o žrtvama nasilja i hrabrosti potrebnoj da se sa nasilnicima suoče, kao i nerazumevanju i osudi sredine. Vilmino suočavanje sa prošlošću i ono što je preživela ne utiču samo na nju, već i na njenu porodicu.

Foto: S. Lisac/Boom93

Po odluci žirija publike najbolja glumica večeri bila je Jasmina Večanski Kujundžić u ulozi Vilme.

Foto: S. Lisac/Boom93

Ostale uloge tumačili Branislav Jerković, Marko Marković i Jugoslav Krajnov.

Foto: S. Lisac/Boom93

Žiri publike 6. Viminacijum festa čine Vuk Đurović, diplomirani pravnik, Sanja Lisac, novinar, i Jelena Ilić, profesor razredne nastave.

Večeras, 23. juna, stručni žiri dodeliće dve nagrade: Viminacium Maximus, nagradu za najbolju predstavu, i Zlatnu fibulu, nagradu za najboljeg glumca ili glumicu festivala. Nakon toga, u čast pobednika, kao prateći program festivala, Mistik Strings sa Minom Gligorić održaće koncert, čime će festival svečano biti zatvoren. U pitanju je električni sekstet gudača i solistkinja.

Stručni žiri ovogodišnjeg festivala čine Biljana Keskenović, prvakinja drame Narodnog pozorišta Sombor, Petar Srpčić, reditelj i direktor Mestnog gledališča Ptuj iz Slovenije, i Branislav Nedić, dramaturg i upravnik kruševačkog pozorišta. U nedelju, 23 juna, stručni žiri dodeliće Zlatnu fibulu, rad akademskog vajara Slaveta Ajkovskog, nagradu za najboljeg glumca ili glumicu festivala, kao i Viminacium Maximus, nagradu za najbolju predstavu.

Podsetimo, predstava „Antigona“ Slovenskog narodnog gledališča Nova Gorica, izvedena u Amfiteatru Arheološkog parka „Viminacijum“, otvorila je 6. Viminacijum fest. Glumica večeri bila je Arna Hadžialjević u ulozi Ismene.

Druga takmičarska predstava bila je „(Pra)faust“ Beogradskog dramskog pozorišta, u režiji Borisa Liješevića. Glumac večeri bio je Ozren Grabarić u ulozi Mefista.

Treće večeri publika je gledala studentsku predstavu "Hekaba" Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Narodnog pozorišta Republike Srpske, u režiji Radoslava Milenkovića. Najbolja glumica predstave bila je Isidora Davidović, koja je tumačila ulogu Hekabe, Odiseja i zatočenice.

„Marlen Ditrih: Pet tačaka optužnice“ bila je četvrta takmičarska predstava. Rađena je u koprodukciji Narodnog pozorišta u Sarajevu, Festivala Mittelfest Cividale u Italiji i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Najbolja glumica bila je Mirjana Karanović u ulozi Marlen Ditrih.

Kao uvod u Viminacijum fest, u nedelju, 16. juna, u Narodnom muzeju Požarevac izvedena je predstava "Patrijarh Pavle među ljudima i neljudima" Srpskog pozorišta u Budimpešti.

Žiri publike 6. Viminacijum festa čine Vuk Đurović, diplomirani pravnik, Sanja Lisac, novinar, i Jelena Ilić, profesor razredne nastave.

Foto: S. Lisac/Boom93
Foto: S. Lisac/Boom93
Foto: S. Lisac/Boom93