Kultura

Valentino Oljača: Posećenost je ono što nam znači kada igramo predstavu (VIDEO)

Foto: S. Lisac/Boom93

Foto: S. Lisac/Boom93

Valentino Oljača peti je nosilac Milivojevog štapa na 20. Amaterskim glumačkim svečanostima “Milivojev štap i šešir”. Tumačio je ulogu psihijatra Milana Stojanovića u predstavi “Normalan a lud” Pozorišta “Milivoje Živanović” Centra za kulturu Požarevac. Sa Oljačom smo razgovarali o predstavi i liku koji tumači.

“Zaista nam je bilo drago jer je i proteklih večeri i večeras posećenost neverovatna. Prepuna je sala. To je ono što nama znači i što nam je veoma bitno kad igramo predstavu, tako da smo veoma zadovoljni”, kaže Oljača za Boom93.

Premijera predstave “Normalan, a lud” premijerno je izvedena u junu 2023. godine u Centru za kulturu Požarevac. Valentina Oljaču pitali smo koliko se sa svakim novim igranjem razvija tumačenje lika.

“Što se više igra, to imate prostora da razvijete lik, da nešto dodate, da oplemenite igru. Igramo već dosta puta i mislim da je sve bolje i bolje”, navodi Oljača.

Foto: S. Lisac/Boom93

Predstava navodi na razmišljanje o brojnim temama, poput odnosa porodice i karijere, odnosa unutar porodice, besmisla rata, koristoljublja političara i dr. Kroz lik sestre Rozi i njen odnos prema studijama prikazuje se urušavanje obrazovnog sistema. Kako je Valentino Oljača prosvetni radnik, pitali smo ga kakav je njegov stav prema ovom problemu.

“Obrazovanje je stub svakog društva i kad se taj stub uruši onda se urušava i društvo. To je nešto što predstava u nekom svom segmentu prikazuje – koliko se vrednosti cene inače u samom društvu”, navodi Oljača.

Foto: S. Lisac/Boom93

Kao što se naslućuje iz samog naslova predstave, ovaj komad postavlja pitanje gde je granica između normalnosti i ludila.

“Kao što ste videli u samom liku koji tumačim, on već polako gubi spoj sa realnošću i više ne zna ko su pravi pacijenti, a koji su izmišljeni, tako da je granica veoma tanka”, zaključuje Oljača.

Reditelj predstave “Normalan a lud” je Vladimir Đorđević. Intervju sa Vladimirom Đorđevićem pročitajte na LINKU.

Podsetimo, Valentino Oljača bio je najbolji glumac 16. Smotre dramskih amatera Pomoravlja i Podunavlja “Živka Matić”. Više o tome pročitajte na LINKU.

Nosioci Milivojevog štapa, pored Valentina Oljače, jesu: Bojan Miloradović, koji je u predstavi "Omča" tumačio Obrada Srećkovića, Aleksandra Radivoj, koja je u predstavi "Pop Ćira i pop Spira" tumačila ulogu Side, Stefan Vuković, koji je tumačio ulogu muškog lika u predstavi "Bečka stolica" i Alisa Oravec, koja je u predstavi "Ubili smo mamu, zamalo" tumačila ulogu Majke Zemlje.

Iz kruga svakovečernjih dobitnika štapa žiri na kraju festivala bira i sveukupnog pobednika, koji dobija Milivojev šešir, i tako kompletira nagradu (Milivojev štap i šešir).

Žiri festivala ove godine čine reditelj Božidar Đurović, predsednik žirija, kao i Gordan Bojković, direktor Narodnog muzeja, i Dragana Ivošević, profesorka u penziji. 

Foto: S. Lisac/Boom93