Društvo

Vesti koje su obeležile prethodnu nedelju

Ukoliko ste propustili neke od vesti o kojima je pisala redakcija Boom 93, u nastavku možete pogledati najčitanije prethodne nedelje.

Porodično nasleđe: Porodica Jovanović, pčelarstvo i sveće (FOTO)

FOTO: Privatna arhiva

Pčelarstvo u Srbiji predstavlja više od običnog posla, to je tradicija koja se neguje, a u slučaju naše sagovornice Dijane Jovanović iz Čirikovca  je i priča o ljubavi, porodičnoj tradiciji i inovativnosti.

Farmaceut Jasmina Milovanović: Kombinacija antidepresiva i sedativa sa alkoholom može da dovede do smrti

Foto/ ilustracija Pixabay lekoviLekovi za smirenje i antidepresivi lekovi su koji se mogu kupiti isključivo uz recept koji je propisao lekar. Ipak, nije redak slučaj, pogotovo kada su sedativi u pitanju, da ih ljudi koriste na svoju ruku. O ovoj temi razgovarali smo sa farmaceutkinjom Jasminom Milovanović iz Apotekarske ustanove Požarevac.

Kostolac: Preporuka je da se voda ne koristi za piće i spremanje hrane

Ilustracija/pixabay

Na osnovu dobijenih rezultata o ispravnosti vode za piće od strane Zavoda za javno zdravlje Požarevac, na vodoizvorištu Lovac u Kostolcu, i u mreži vodovoda Kostolac utvrđen je pojačan miris u vodi za piće. Dok se ne utvrdi razlog pojave mirisa u pijaćoj vodi, preporuka je da se voda ne koristi za piće i spremanje hrane.

Blago povećanje broja obolelih od velikog kašlja

Foto T.S./ ZZJZ POPrema podacima Batuta, u Braničevskom okrugu od početka 2024. godine prijavljena su 23 slučaja obolevanja od velikog kašlja, dok je u susednom Podunavskom okrugu prijavljeno dva slučaja.

Suzbijanje ambrozije na teritoriji Grada Požarevca vršiće se na površini od 840.000 m2

Foto/ambrozija ilustracija PixabayRaspisana je javna nabavka za sistematsko uništavanje ambrozije na teritoriji Grada Požarevca u 2024. godini. Procenjena vrednost nabavke je 13,6 miliona dinara bez PDV-a.

Više devojčica nego dečaka primilo HPV vakcinu

Foto: Boom93/MMVOd kada je u Domu zdravlja Požarevac počela imunizacija dece HPV vakcinom, 80% datih doza primile su devojčice, dok je dečaka oko 20%, navode iz ove zdravstvene ustanove.

Pre dvesta godina osnovan je prvi Nahijski sud u Požarevcu

Viši sud u Požarevcu i Istorijski arhiv Požarevac predstavili su naučnu monografiju „200 godina od osnivanja Prvog Nahijskog suda u Srbiji - u Požarevcu 1821-2021“. Objavljena je u ediciji Istorijskog arhiva Požarevac „Posebna izdanja“. Ova knjiga je publikovana povodom obeležavanja dva veka trajanja, rada i delovanja pravosudnih organa na ovom području, pod pokroviteljstvom Grada Požarevca i Ministarstva pravde Republike Srbije.

Autentičnost ručnih radova: Priča o Draganinim sapunima i umetnosti malih proizvođača (FOTO)

Boom 93 razgovarao je sa Draganom, poznatijom kao Draganina sapunica koja proizvodi prirodne sapune u raznim oblicima. Njena posvećenost ovom hobiju pretvorila se u naš prepoznatljiv lokalni brend.

Koje projekte za realizaciju Lokalnog akcionog plana za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom će grad podržati?

Foto/invalidska kolica /pixabay/ilustracijaGrad Požarevac objavio je predlog liste za finansiranje, odnosno sufinansiranje projekata za realizaciju Lokalnog akcionog plana za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom Grada Požarevca u 2024. godini.

Jović: Preko 80 procenata radova na bazenu je gotovo (FOTO)

Kompletna rekonstrukcija bazena i uklanjanje postojećih bazena privodi se kraju. Gotovo je betoniranje i hidroizolacija na velikom bazenu, a testirano je korito velikog bazena.

Potrebno je još podzemnih kontejnera

Foto: S.LisacJKP Komunalne službe kupuje podzemne kontejnere za prihvat komunalnog otpada. Raspisana je javna nabavka za osam novih kontejnera.

Nedeljko Savić: Krediti za setvu su zakasnili

Foto: Boom93/M. Veljković – Nedeljko Savić, predsednik Udruženja poljoprivrednika „Stig“Više desetina hiljada poljoprivrednikau Srbiji još nije dobilo obećane subvencije po hektaru od 18.000 dinara, povraćaj akcize kasni, kao i namenski krediti, piše Beta. O ovom problemu razgovarali smo sa Nedeljkom Savićem, predsednikom Udruženja poljoprivrednika „Stig“.

Gde će se najviše putovati za predstojeće praznike?

Kako se ove godine spajaju prvomajski i uskršnji praznici, koji se bliže, mnogi već uveliko biraju destinacije za prolećni mini-odmor. Boom 93 kontaktirao je par turističkih agencija u Požarevcu i pitao kako se kreću ponude i cene, ima li zainteresovanih.

Diskriminacija, nezaposlenost i siromaštvo i dalje najveći problemi Roma

Foto: Boom93/M.V.arhivska fotografijaMeđunarodni dan Roma obeležava se 8. aprila, sa ciljem da se skrene pažnja na to da su Romi i dalje širom sveta izloženi diskriminaciji i duboko ukorenjenoj socijalnoj isključenosti.

28. Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“: Retrospektiva (FOTO+VIDEO)

Od 1. do 6. aprila u Centru za kulturu Požarevac održane su 28. Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“. U takmičarskom delu prikazano je pet predstava. Ovogodišnji laureat je Olga Odanović.