Moj grad

Nagrade na Viminacijum festu glumici i predstavi Beogradskog dramskog pozorišta

Foto: S. Lisac/Boom93

Foto: S. Lisac/Boom93

Sinoć, 23. juna, dodelom nagrada stručnog žirija i koncertom u čast pobednika svečano je završen 6. Viminacijum fest.

Zlatnom fibulom, koja se dodeljuje za najbolju glumicu ili glumca festivala, nagrađena je Stanislava Staša Nikolić, koja je u predstavi “(Pra)faust” tumačila ulogu Margarete.

„Poštujući briljantnu ekipu na sceni, glumica u ulozi Margarete je zasijala jednostavnošću i mladošću i iskreno donela svoj lik, gradeći ga postepeno, kroz promenu emocija i odnosa, donoseći katarzu. Ovo priznanje Stanislavi njenom talentu i njenoj mladosti sa jedne strane je podrška, a sa druge strane obaveza da ova mlada glumica nastavi pravim putem”, rekla je u obrazloženju predstavnica stručnog žirija Biljana Keskenović.

Foto: S. Lisac/Boom93

Stanislava Nikolić drugi put učestvuje na Viminacijum festu. Pre dve godine dobila je nagradu za glumicu večeri od strane žirija publike za ulogu u predstavi “Zaljubljeni Šekspir”.

"Ova uloga je bila velika čast i odgovornost. Ja sam u ovoj predstavi u originalnoj podeli u drugoj ulozi, ali pošto se glumica povredila, ja sam imala jako malo vremena da spremim celu ovu ulogu, da naučim sve spihove i da sama sa sobom napravim tu jako tešku i kompleksnu ulogu. Tako da sam pre svega ponosna zato što se rad isplatio. Zahvalna sam i Beogradskom dramskom pozorištu koje mi iz sezone u sezonu pruža velike uloge, velike tekstove, velike predstave, što su upravnik Jug Radivojević i Srđan Obrenović prepoznali moj rad pre svega kao stipendistu, a sada i kao saradnika”, rekla je Nikolić.

Foto: S. Lisac/Boom93

Viminacium Maximus, nagrada za najbolju predstavu, pripala je predstavi Beogradskog dramskog pozorišta “(Pra)faust”, u režiji Borisa Liješevića.

“Kroz približavanje Fausta modernom čoveku, ova predstava nam daje odgovor na pitanje šta smo sve spremni da uradimo ili da prodamo da bismo dobili ono što mislimo da želimo. Na vrlo scenski efektan i moderan način, zahvaljujući celokupnoj autorskoj ekipi, Liješevićev i Šiljev Prafaust je postao razumljiv svakom gledaocu. Poseban kvalitet ove predstave što je ostvarena uz veliko poštovanje originalnog dela velikog Getea”, navela je Biljana Keskenović.

Foto: S. Lisac/Boom93

U ime autorske ekipe nagradu je primio operativni direktor Beogradskog dramskog pozorišta Srđan Obrenović.

“Kada dobijete nagrade uvek ste srećni, a kada osvojite i publiku i stručnu javnost, onda je taj osećaj stvarno kompletan. Kao što publika doživi katarzu nakon gledanja predstave, e ovo je naša katarza”, kaže Obrenović.

Foto: S. Lisac/Boom93

Stručni žiri 6. Viminacijum festa čine Biljana Keskenović, prvakinja drame Narodnog pozorišta Sombor, Petar Srpčić, reditelj i direktor Mestnog gledališča Ptuj iz Slovenije, i Branislav Nedić, dramaturg i upravnik Kruševačkog pozorišta.

Nakon dodele nagrada usledio je koncert Magic Strings-a i Mine Gligorić. Publika je uživala u brojnim svetskim hitovima.

Foto: S. Lisac/Boom93
Foto: S. Lisac/Boom93
Foto: S. Lisac/Boom93

 

Podsetimo, pored pobedničke, publika je gledala i sledeće predstave:

  • „Antigona“ Slovenskog narodnog gledališča Nova Gorica, u režiji Luke Marcena;
  • "Hekaba" Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Narodnog pozorišta Republike Srpske, u režiji Radoslava Milenkovića
  • „Marlen Ditrih: Pet tačaka optužnice“ u koprodukciji Narodnog pozorišta u Sarajevu, Festivala Mittelfest Cividale u Italiji i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i režiji Harisa Pašovića i
  • „Lutka sa kreveta broj 21“ u koprodukciji Beoarta, Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i Kulturnog centra iz Pančeva i režiji Slobodana Brankovića.

Kao uvod u Viminacijum fest, u nedelju, 16. juna, u Narodnom muzeju Požarevac izvedena je predstava "Patrijarh Pavle među ljudima i neljudima" Srpskog pozorišta u Budimpešti.

Svake večeri žiri publike je dodeljivao Uzdarje, nagradu za najboljeg glumca ili glumicu predstave.

Uzadarje su dobili sledeći glumci:

Žiri publike 6. Viminacijum festa čine Vuk Đurović, diplomirani pravnik, Sanja Lisac, novinar, i Jelena Ilić, profesor razredne nastave.

Selektor i autor festivala je Mihajlo Nestorović, direktor Pozorišta mladih u Novom Sadu.