Kultura

Aleksandar Tadić: Sve je teže naći dobrog čoveka (VIDEO)

Foto: S. Lisac/Boom93

Foto: S. Lisac/Boom93

Aleksandar Tadić šesti je nosilac Milivojevog štapa. U predstavi “Klaustrofobična komedija” Pozorišta “Poetski teatar” Obrenovac tumačio je ulogu Save odžačara. Sa Aleksandrom Tadićem razgovarali smo o predstavi, kao i o prednostima amaterskog pozorišta u odnosu na profesionalno.

Aleksandru Tadiću sedmi je put da učestvuje na festivalu “Milivojev štap i šešir”. Dva puta je učestvovao sa predstavama koje je sam režirao, a u pet predstava je igrao. Pre dvanaest godina osvojio je Milivojev štap i šešir.

“Ja se uvek prelepo osećam ovde. Doći u Požarevac, doći na ovaj festival stvarno je velika čast. Selektor je ove godine  bio Aleksander Bako iz Stare Pazove, veliki poznavalac pozorišta. On je odgledao nekih tridesetak predstava i od tih 30 ući u šest već je samo po sebi uspeh”, rekao je Tadić.

Kako kaže, najveći izazov bio mu je što prvi put za 30 godina tumači ulogu dobrog čoveka.

Caption

Klaustrofobična komedija” rađena je po tekstu Dušana Kovačevića. Prvi put je izvedena 1987. godine. Po ovom tekstu snimljen je i film. Pitali smo Aleksandra Tadića koliko je izazovno igrati komad koji je publici već poznat.

“Kad radim neki komad ne gledam profesionalne predstave i film, ako ih je već bilo. Kad gledate profesionalce, uvek vas povuče nešto. On je to dobro odigrao, daj da i ja to... Duško Ašković, naš režiser, stvarno nas je doveo u tu fazu da ne pravimo lik tu, nego da izlazimo na scenu sa već napravljenim likom. On nas je mučio, ali nas je izmesio lepo i lepo nas sredio i dotegao”, kaže glumac.

Sava odžačar je nesebičan čovek, uvek spreman da pomogne drugome.

Aleksandar Tadić smatra da je ljudi poput njega ranije bilo mnogo više.

“Sada je sve teže naći dobrog čoveka. Kamo sreće da i danas ima tih Sava, bar onako s vremena na vremena da se na njih naleti, ali sve ih je manje u današnje vreme”, kaže Tadić.

Foto: S. Lisac/Boom93

Prednost amaterskog pozorišta u odnosu na profesionalno vidi pre svega u tome što amater to radi iz čiste ljubavi.

“Mi nemamo ništa od ovoga. Samo nas košta slobodnog vremena i odvajanja od porodice, odvajanja od nekih drugih stvari, nekih drugih interesovanja. To je velika prednost. I prednost je to što se kao amater vi bavite pozorištem dok vam je lepo. Onog momenta kada vam više nije lepo, kada ne nalazite sebe u pozorištu, vi ćete naći neku drugu zanimaciju, neki drugi hobi ili bilo šta. Dok profesionalac, i kad mu nije do života, čak i da ima neke lične tragedije, mora da izađe na scenu. Profesionalci često odrađuju. Večeras u osam sati  ima  predstavu u Narodnom pozorištu, ili na Slaviji, ili na Terazijama, i on mora da dođe, bez obzira što bi radije bio na nekoj dobroj žurci, na nekom krštenju, na nekom rođendanu. To je osnovna razlika”, zaključuje Tadić.

Foto: S. Lisac/Boom93

Nosioci Milivojevog štapa, pored Aleksandra Tadića, jesu sledeći glumci:

Iz kruga svakovečernjih dobitnika štapa žiri će izabrati i sveukupnog pobednika, koji dobija Milivojev šešir, i tako kompletira nagradu (Milivojev štap i šešir).

Pobednik će biti proglašen večeras, 3. marta. U čast pobednika Amatersko pozorište "Branislav Nušić" Centra za kulturu Malo Crniće izvešće predstavu "Iza božjih leđa". To je pobednička predstava 16. Smotre dramskih amatera Pomoravlja i Podunavlja “Živka Matić”, a režirao ju je Dejan Cicmilović

Žiri festivala ove godine čine reditelj Božidar Đurović, predsednik žirija, kao i Gordan Bojković, direktor Narodnog muzeja, i Dragana Ivošević, profesorka u penziji.