Kultura

Koji festivali su obeležili 2023. godinu u Braničevskom okrugu?

Foto: S. Lisac/Boom93

Foto: S. Lisac/Boom93

Tokom 2023. godine u Braničevskom okrugu održani su razni pozorišni i muzički festivali. Donosimo pregled nekih od najvažnijih.

Pozorišni festivali

19. Amaterske glumačke svečanosti “Milivojev štap i šešir”

Od 20. do 25. februara u Centru za kulturu Požarevac održane su 19. Amaterske glumačke svečanosti “Milivojev štap i šešir”. 

Glavna nagrada, Milivojev šešir, pripala je glumcu Dušanu Joviću, ulogu Obrada u predstavi „Srpska drama“ Trsteničkog pozorišta u režiji Miloša Miloševića Šike.

Publika je tokom pet takmičarskih večeri imala priliku da pogleda pet predstava, „Čudo u Šarganu“ Udruženja „Prkos” i Teatra „Inat” iz Kulturnog centra Zlatibor,, „Razvojni put Bore Šnajdera“ Kamerne scene „Mika Antić” Senta,, „Otac” Pozorišta „Milivoje Živanović” Centra za kulturu Požarevac, „Srpska drama“  Trsteničkog pozorišta i Dramskog ateljea „Vuk Karadžić“ iz Grabovca i „Na točkovima“ Pozorišta „Poetski teatar” Obrenovac.

U čast pobednika festivala glumci OAP „Branislav Nušić“ Centra za kulturu Malo Crniće odigrali su predstavu „DR“ u režiji Nevene Rakočević.

27. Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“

Kulturni život u Požarevcu od 2. do 7. aprila obeležile su 27. Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“. Požarevljani su pogledali šest predstava, a ovogodišnji laureat je Nebojša Dugalić, koji je tumačio lik Magbeta u istoimenoj predstavi.

Magbet
Caption

U takmičarskom delu festivala odigrane su sledeće predstave:

  • „Čudo u Šarganu” Ljubomira Simovića u režiji Jagoša Markovića, Jugoslovensko dramsko pozorište;
  • „Rolerkoster” Jelene Kajgo u režiji Milice Kralj, Atelje 212;
  • „Galeb” Antona Pavloviča Čehova u režiji Milana Neškovića, Narodno pozorište Sombor;
  • „Godine vrana” pisca i reditelja Siniše Kovačevića, Narodno pozorište Beograd i
  • „Magbet” Vilijama Šekspira u režiji Jagoša Markovića, Narodno pozorište Beograd.

U revijalnom delu, u čast pobednika Zvezdara teatar je odigrao predstavu „Pasivno pušenje” Nebojše Romčevića u režiji Egona Savina.

Kako je sve izgledalo možete pronaći na LINKU.

5. Viminacijum fest

U takmičarskom delu 5. Viminacijum festa, koji je trajao od 19. do 25. juna, prikazano je pet predstava:

  • Hasanaginica” Gradskog pozorišta Semberija i Narodnog pozorišta Republike Srpske u režiji Dušana Tuzlančića,
  • „Tesla, svetlopis u vremenu” Pozorišta Teatrijum Beograd autora i reditelja Miroslava Benke,
  • „Ifigenija” Korifej teatra, Centra za kulturu Kolašin i Centra za kulturu Bijelo Polje u režiji 
  • „Frančišek” Mestnog gledališča Ptuj u režiji Jerneja Lorencija i
  • „Čaruga” Hrvatskog narodnog kazališta Osijek u režiji Borisa Svrtana.
Foto: S. Lisac/Boom93

Nagrade za najbolju predstavu i najboljeg glumca otišle su u Sloveniju. Najbolja predstava  je „Frančišek” Mestnog gledališča Ptuj, u režiji Jerneja Lorencija, a najbolji glumac festivala je Janez Škof, koji je u toj predstavi tumačio uloga Franje Asiškog.

Retrospektivu festivala i intervjue sa glumcima pročitajte na LINKU.

52. FEDRAS

Na 52. Festivalu dramskih amatera sela Srbije, koji je u Malom Crniću održan od 14. do 22. oktobra, publika je mogla da pogleda 14 predstava, od kojih je u takmičarskoj konkurenciji bilo 11.  Nastupila su amaterska pozorišta iz Sečnja, Stare pazove, Rače, Šilova, Ćuprije, Žitišta, Velika Plana, Kučeva, Malog Crnića, Aleksinca, Smederevske Palanke, Petrovca na Mlavi, Beograda i Jagodine.

Najbolja predstava festivala bila je „Večernja ruža” beogradskog „Teatra 011”, za koju režiju potpisuje Nataša Radonjić. 

Drugo mesto pripalo je predstavi „Čudo u Šarganu” Centra za kulturu „Masuka” iz Velike Plane, reditelja Dejana Cicmilovića. Treće mesto osvojilo je Opštinsko amatersko pozorište Branislav Nušić iz Malog Crnića za predstavu „Iza božjih leđa”. I ovu predstavu režirao je Dejan Cicmilović.

 16. Smotra dramskih amatera Pomoravlja i Podunavlja “Živka Matić”

Šesnaesta Smotra dramskih amatera Pomoravlja i Podunavlja “Živka Matić” održana je od 24. do 29. novembra. 

Najbolja glumica ovog festivala je Dijana Gržobić, a najbolji glumac Valentino Oljača. Za najbolju predstavu festivala proglašena je predstava “Iza božjih leđa” Opštinskog amaterskog pozorišta “Branislav Nušić” iz Malog Crnića, u režiji Dejana Cicmilovića.

Caption

Pored pobedničke, na Smotri su izvedene i sledeće predstave:

  • „Iza kulisa“ - Pozorište „Kreativni haos“ Centra za kulturu Smederevo, reditelj Nevena Rakočević,
  • “Klopka za bespomoćnog čoveka” - Amatersko pozorište Centra za kulturu “Dragan Kecman” iz Kučeva, reditelj Ivan Dragojlović,
  • “Bila je to ševa” – Pozorište “Kastelum” Kostolac, reditelj Fuad Tabučić i
  • “Ruženje naroda” - Teatar „Resava“ Centra za kulturu „Sveti Stefan despot srpski“ iz Despotovca, reditelji Miroljub Ivanović i Nemanja Radivojević.

Intervjue sa glumcima koji su bili u konkurenciji za nagradu možete pronaći na sledećim linkovima:

Muzički festival Carevčevi dani

Festival je posvećen Vlastimiru Pavloviću Carevcu, proslavljenom violinisti. Svrha festivala je podsticanje umetnosti sviranja narodne muzike na violini, kao i negovanje narodnog pevanja.

Ove godine festival je trajao od 12. jula do 14. jula. 

Boom93
Caption

Među 11 učesnika u takmičenju violinista, koje je održano 14. jula, najbolja je bila Ena Bojić iz Šapca. Kao nagradu dobila je Carevčevu statuetu, monografiju “Vlastimir Pavlović Carevac” i violinu, koju je darovao Jan Nemček.

Drugo mesto osvojili su Ognjen Janjić i Natalija Savić, a treće Igor Pejović i Emilija Jelić.

Prvog dana festivala održana je manifestacija „Tačno u podne“, promocija„Lire“ i obeležavanje godišnjice orkestra „Serbia“. Takođe, nastupio je ANIP „Vlastimir Pavlović Carevac“ sa gostima.

Sledećeg dana na letnjoj pozornici održan je koncert koji su održali ANIP „Vlastimir Pavlović Carevac“ Veliko Gradište i pobednik Sabora  frulaša Srbije „Oj, Moravo“ u Prislonici. U crkvi Svetog Arhangela  Gavrila  nastupio je Beogradski studio za vokalnu muziku, pod dirigentskom palicom Hadži Jakova Milutinovića. Održali su koncert „Srpska horska muzika kroz vekove“.

U Tehničkoj školi sa domom učenika „Nikola Tesla“, od 11. do 14. jula održana je Letnja akademija narodne muzike (LANAM), a mentor je bio Zoran Kovačević.

Bez Silafesta ove godine

Međunarodni filmski festival Silafest 2023. godine trebalo je da proslavi 15 godina postojanja. Međutim, na sednici Opštinskog veća Opštine Veliko Gradište 7. avgusta doneta je odluka da se Međunarodni filmski festival „Silafest“ ove godine ne održi, a u zaključku je navedeno da je razlog neodržavanja problem koji je nastao sa jednim od partnera koji učestvuje u organizaciji festivala.

Organizatori ovog festivala istakli su da se ne vidi nijedan ozbiljan razlog za zabranu festivala i da imaju razlog da sumnjaju da se sve to dešava samo zbog imena i prezimena vlasnika Agencije „Alternativa“.Naime, u pitanju je Boško Savković, koji je u javnosti poznat kao novinar, pisac i nagrađivani filmski reditelj. Poznat je i po tome što je početkom juna, tokom protesta „Srbija protiv nasilja“, uhapšen zbog nošenja parole na kojoj je pisalo „Lešinari i hijene hodaju zajedno za bezbednu Srbiju“, i „PINK-STINK“.Na taj transparent je na čudan način bila okačena i vudu lutka sa likom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, pa je Savković kao autor transparenta uhapšen i optužen po članu 309 Krivičnog zakona za „pozivanje na nasilno rušenje ustavnog poretka“. Zbog toga je i osudjen na 6 meseci, uslovne kazne.

Šta je o neodržavanju festivala rekao tadašnji predsednik opštine Dragan Milić proćitajte u zasebnoj vesti.

Projekat „Supermarket kulture”, koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca, a čiji je deo i ovaj tekst, ima za cilj da afirmiše kulturne vrednosti i stvaralaštvo, da predstavlja stvaraoce i umetnike, ali i da obrađuje ključne teme od značaja za položaj kulture i umetnosti u društvu i našoj lokalnoj zajednici, da pruži podršku i istakne važnost kulturne politike za budućnost našeg društva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.